Кримські релігійні організації проходитимуть перевірку у Москві

Дата: 27 Січня 2015
A+ A- Підписатися

У Криму тривають проблеми з перереєстрацією релігійних організацій.

Як повідомляється в грудневому звіті Кримської польової місії з прав людини, 6 грудня начальник відділу у справах релігій і національно-культурних товариств Міністерства культури Республіки Крим Олександр Селевко повідомив, що статути релігійних організацій, що не входять до складу централізованих структур, повинні пройти експертизу в Міністерстві юстиції Російської Федерації.

При цьому,за його словами, до централізованих релігійних структур належать, наприклад, Сімферопольська і Кримська єпархія Української православної церкви Московського патріархату та Духовне управління мусульман Криму.

Організації, що не входять до складу подібних структур, пройдуть релігієзнавчу експертизу в Москві. У разі, якщо будуть виявлені порушення, у реєстрації відмовлять“, – зазначено у звіті.

Зроблено це, на думку О. Селевко, для виявлення деструктивних організацій. Оскільки влада вважає, що в Криму немає фахівців відповідного профілю, на півострові подібну експертизу проводити не будуть, йдеться в звіті КПМ.

Ці дії влади можуть значно обмежити свободу віросповідання. Сама експертиза вже є втручанням в свободу віросповідання, і ефективність її може викликати сумніви, оскільки багато релігійних громад відкрито виступали проти дій Росії на півострові, зазначають правозахисники.

Крім проблем з перереєстрацією у звітний період окреме занепокоєння в Духовному управлінні мусульман Криму викликало продовження будівельних робіт в Кіровському районі Криму, де під час прокладання водогону знайдено середньовічні мусульманські поховання. Представники ДУМК закликали кримську владу втрутитися в ситуацію і зупинити руйнування стародавнього цвинтаря.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter