Мандрівники з країн поширення штаму “Омікрон” мають самоізолюватися на два тижні

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Мандрівники з країн, де виявлено коронавірус штаму “Омікрон”, муситимуть пройти самоізоляцію після повернення до України. 

Про це повідомили в МОЗ.

Пасажири, які намагаються поїхати з Південно-Африканської Республіки. Фото: Reuters 

Йдеться про подорожніх з Південно-Африканської Республіки, Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні та Мозамбіку, які провели там понад сім днів. Тим, хто перебуває на території зазначених країн, радять дотримуватися протиепідемічних вимог і невідкладно звертатися до місцевих медзакладів у разі появи симптомів захворювання.

МЗС також радить утриматися від поїздок до ПАР, Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні та Мозамбіку. 

Напередодні у ВООЗ повідомили, що координують роботу з великою кількістю дослідників у всьому світі, щоб краще зрозуміти новий штам коронавірусу. Поки невідомо, чи спричиняє “Омікрон” тяжчий перебіг хвороби та чи має вищу швидкість передання. 

Низка країн уже запровадила обмеження через новий штам. До прикладу, Австралія припинила на два тижні рейси з Південної Африки, Намібії, Зімбабве, Ботсвани, Лесото, Есватіні, Сейшельських островів, Малаві та Мозамбіку. Обмежила поїздки до низки країн Африки й Бразилія, а Канада не пускатиме до себе іноземців, які були в країнах поширення штаму понад 14 днів. 

За розрахунками науковців, як повідомляє BBC, лише 24% населення Південної Африки повністю вакциновано проти коронавірусу, що може спровокувати швидке поширення штаму. Водночас цілком можливо, що наявні вакцини зможуть запобігти важкому перебігу хвороби. 

ВООЗ закликає країни не запроваджувати заборони на польоти для південноафриканських країн через “Омікрон”. 

В Україні наразі хворих на новий штам не виявили. У МОЗ запевнили, що лабораторії працюють на ПЛР-тест-системах, чутливість яких не має знижуватись, однак для того, щоб зрозуміти, чи визначають швидкі тести новий штам, потрібні дослідження. 

Фотографія обкладинки: Dimitri Korczak / AFP

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter