Мальта першою в ЄС легалізувала канабіс для власного використання

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

У Мальті парламент підтримав законопроєкт про легалізацію марихуани для особистого користування. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: Joy Smith

Законопроєкт підтримали 36 депутатів, а проти голосували 27. Документ, який критикували правоцентристська опозиція, асоціації медиків та церква, дозволяє повнолітнім мальтійцям мати до 7 грамів канабісу та вирощувати в себе вдома до чотирьох рослин.

Крім того, законопроєкт дозволяє створювати товариства чисельністю до 500 осіб, що матимуть статус некомерційної організації та зможуть вирощувати коноплі для своїх членів.

Попри це досі в країні покарання можна отримати за куріння марихуани на публіці та перед дітьми. У разі останнього правопорушення доведеться сплатити штраф від 300 до 500 євро.

“Ми переконуємо людей не курити канабіс, але водночас не ставитимемося до тих, хто курить, як до злочинців. Торгівля наркотиками залишиться поза законом. Мета цього закону – розв’язати проблему та знизити збитки, регулюючи цей сектор, щоб людям не доводилося шукати канабіс на чорному ринку”, – пояснював під час дебатів у парламенті в листопаді прем’єр-міністр Мальти Роберт Абела.

Наразі ухвалений законопроєкт ще має підписати президент Джордж Велла. Якщо він зробить це, то країна стане першою в ЄС, яка легалізувала як особисте вживання, так і вирощування конопель.

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на Конопляний марш та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Нагадаємо, що Міністерство охорони здоров’я винесло на громадське обговорення законопроєкт про регулювання обігу медичного канабісу. Підготовлений документ неофіційно носить ім’я Софійки – чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії, чия мама влітку без успіху закликала депутатів легалізувати медичний канабіс. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter