Майже половина українців ніколи не читала Конституції – опитування

Дата: 27 Червня 2019
A+ A- Підписатися

47% опитаних українців ніколи не читали Конституції, а майже третина відкривала головний закон України, щоб ознайомитися з окремими його положеннями. 

Про це свідчать дані опитування, яке провів Фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва.

 

Соціологи опитали з 13 по 20 червня поточного року 2017 людей в усіх регіонах України, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За словами соціологів, частка людей, які ніколи в житті не читали Конституції, майже не змінилась із 2015 року, коли востаннє проводили таке опитування. Тоді про свою необізнаність із головним законом країни заявили 50% українців, 33% читали окремі підрозділи, а 12% були знайомі з усіма статтями (у 2019 році про це заявили 11% респондентів). 

Українці, які читали Основний закон, частіше звертаються до нього, щоб перевірити, чи діють вищі органи влади відповідно до нього (22% у 2019 році і 10% у 2015-му). Дещо зріс, за інформацією експертів, інтерес до того, якою є в Україні політична система (11% у 2015 році і 18% у поточному).

Виявилось, що 46% респондентів знають, що носієм суверенітету та джерелом влади в країні є народ України, тоді як 34% вважає, що таким суб’єктом є президент.

“Порівняно з 2015 роком відбулися певні зміни: на 5% побільшало тих, хто вважає, що, згідно з Конституцією, єдиним джерелом влади в Україні є президент, і, відповідно, на 4% поменшало тих, хто бачить такого суб’єкта в народі”, – зауважують у дослідженні. 

58% опитаних розглядають Конституцію як засіб закріплення прав та свобод людини, і лише 17% вважають, що вона має встановлювати обов’язки для громадянина.

У 2011 році надрукували мініатюрну Конституцію України розміром 21х32 мм

Щодо порушення Основного закону, то серед більшості опитаних зберігається переконання, що вищі органи державної влади та посадовці постійно (38%) або часто (43%) порушують Конституцію. У Фонді “Демократичні ініціативи” зауважують, що у порівнянні з 2015 роком тут відбулися певні зміни: тоді 52% вважало, що ці порушення є постійними.

“Переважна більшість опитаних (60%) певна, що порушення Конституції є неприпустимим за будь-яких умов, і лише 11% допускають, що орган влади може порушити Конституцію, якщо це сприяє швидшому ухваленню рішень, які принесуть користь суспільству. Водночас якщо порівняти з 2015 роком, то істотно зріс – з 11 до 18,5 – відсоток тих, хто вважає, що орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його думку, певне положення Конституції не відповідає інтересам суспільства. Відповідно, на 14% зменшилася кількість тих, хто проти порушення Конституції за будь-яких умов”, – зауважують соціологи та додають, що особливо в цьому питанні вирізняється регіон Донбасу, де 31% опитаних вважають, що орган влади в інтересах суспільства може порушити Конституцію. 

Щодо того, який орган має розробляти зміни до Конституції, як і у 2015 році, переважає думка, що це має бути незалежний орган, до складу якого увійдуть представники різних гілок влади та незалежні експерти. За це виступили 37% опитаних, а у 2015 році – 46%:

“У 2015 році місію розробки змін до Конституції лише 4,5% ладні були довірити спеціальному органу при президентові, у 2019 році – 18%. Готові були покласти це завдання на спеціальну комісію Верховної Ради у 2015 році – 9%, у 2019 році – 17%. Натомість скоротилася кількість тих, хто готовий був доручити це завдання науковцям та експертним організаціям громадянського суспільства – з 21 до 13%”.

Засідання 1995 року, на якому ухвалили Конституцію, тривало цілу добу 

Водночас у разі ухвалення нової Конституції найкращим способом її затвердження 41% українців вважає всеукраїнський референдум, 24% готові довірити цю місію спеціально обраному для цього органу, а 19% – Верховній Раді.

Наостанок соціологи додали, що поточного року зросла довіра до Конституційного Суду: з 10% у 2015 році до 22%. Проте досі 56% громадян не довіряє цьому органу, хоча, як зазначають експерти, ця недовіра й менша, ніж у 2015 році, коли про таку позицію заявили 68% респондентів.

ДОВІДКА. Конституція України – основний закон, ухвалений 26 червня 1995 року на засіданні 5-ї сесії Верховної Ради. Відтоді 28 червня щорічно відзначають День Конституції – єдине свято, яке закріплене в головному законі країни. Писала Конституцію спеціальна комісія, яка працювала над проєктом документа без вихідних щодня протягом трьох місяців. Чинна Конституція складається з 14 розділів: 166 статей зібрані в 13 розділів, а 15 розділ містить 16 перехідних положень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter