Майже 40% ВПО з Донбасу не збирається повертатися додому після конфлікту – дослідження

Дата: 13 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Більше третини вимушених переселенців не хочуть повертатися на своє місце проживання до переміщення після завершення воєнних дій на сході України.

Такі дані дослідження Національної системи моніторингу “Ситуація з ВПО”, передає “Укрінформ”.

Дослідження проводила Міжнародна організація з міграції (МОМ) та Агентство ООН з питань міграції у співпраці з МТОТ. В останньому раунді дослідження опитали 2405 переселенців шляхом особистих інтерв’ю, а ще 4025 ВПО – шляхом телефонного інтерв’ю (з них 802 інтерв’ю були проведені з ВПО, які повернулися на непідконтрольну уряду територію).

Згідно з отриманими даними, у вересні поточного року частка ВПО, які повідомили про свій намір повернутися після завершення конфлікту в місце свого проживання до переміщення, становила 24% проти 38% , які не збираються повертатися навіть після завершення конфлікту.

Експерти наголошують, що ще в червні цього року кількість осіб, які планували повернутися на Донбас після закінчення конфлікту, налічувалося 28%.

Також під час опитування стало відомо, що більше третини ВПО вважають, що не мають права голосу на загальноукраїнських виборах.

“Кількість опитаних, які позначили, що вони як ВПО не мають права голосу, становить 37%. Також 23% респондентів відмітили, що вони “не вірять у вибори, не довіряють владі”, – йдеться в дослідженні.

У жовтні цього року міжнародна фундація виборчих систем спільно з громадським холдингом “Група впливу” презентувала своє дослідження щодо політичних уподобань переселенців. Тоді виявилось, що 7% з них вважають, що їхній голос вплине на вирішення проблем у населеному пункті, де вони проживають зараз. 22% були абсолютно згодні з тим, що від їхнього голосування на виборах у країні нічого не зміниться, а 41% швидше згодні з цим твердженням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter