Майже 100% дітей-правопорушників, які відбували покарання на волі, не повторювали злочин

Дата: 18 Липня 2016
A+ A- Підписатися

За 5 років у пілотних проектах з пробації для неповнолітніх взяли участь 348 підлітків, які відбували покарання на волі. 345 з них завдяки роботі зі спеціалістами не вчинили повторні правопорушення і повернулися до нормального життя.

Про це сьогодні в ході презентації результатів роботи пілотних проектів щодо пробації неповнолітніх повідомила перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції України.

“Проекти стартували у 2011 році за підтримки канадських партнерів. Поглянувши на статистику за ці 5 років, ми можемо констатувати, що кількість неповнолітніх, які засуджені за кримінальні правопорушення скоротилася на 52%. На обліку в кримінально-виконавчих інспекціях на початок 2011 року перебувало понад 4 тис. неповнолітніх, вироки яких не пов’язані з відбуванням покарання за ґратами. Нині ця цифра скоротилася до 1800”, – Севостьянова.

На її переконання, неповнолітні – це саме та група осіб, яка найшвидше реагує на пробаційні програми.

При цьому вона зазначила, що в Україні вже прийнято Закон про пробацію, який стосуватиметься не лише неповнолітніх, а й дорослих. І мотивацією для запровадження повноцінної служби пробації стали саме результати пілотних проектів з підлітками.

“Нині тривають конкурси на ключові посади в новій пенітенціарній системі, яка зараз інтегрована в структуру Міністерства юстиції. Серед них і конкурс на посаду директора департамент пробації. Це ключова позиція для побудови системи пробації на рівні областей та районів. Запрошуємо всіх подавати свої документи – нам дуже важлива сильна кандидатура, яка зможе побудувати цю систему в Україні”, – заявила вона.

За словами керівника проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні” Євгена Загудаєва, пробація – це спосіб запровадити індивідуальні підходи до кожного підлітка і, крім формального контролю, здійснювати конструктивний нагляд у період відбування покарання.

“Такий підхід дасть можливість навчити підлітка усвідомлювати відповідальність за вчинені правопорушення і сформувати навички подолання життєвих проблем. А значить – отримати шанс на нормальне майбутнє”, – додав Євген Загудаєв.

Радник проекту з питань пробації для неповнолітніх та колишній директор офісу пробації для неповнолітніх в Оттаві Гейл Стідз поінформувала присутніх про роботу системи пробації неповнолітніх у Канаді. Саме канадський досвід було покладено в основу розробки пілотних проектів в Україні.

“Ми створили пробаційну модель на базі однієї з кримінально-виконавчих інспекцій у Мелітополі. Ми використовували ті самі підходи, які були в Канаді, але з кореляцією на українське законодавство. Ми додали до покарання реабілітаційну складову. Ми навчили працівників кримінально-виконавчої інспекції проводити діагностику того, що відбувається з дитиною, дивитися на те, які сфери життя потребують уваги працівника інспекції і навчили їх працювати над зміною поведінки дитини”, – зазначила Гейл Стідз.

За словами народного депутата Андрія Помазанова, нині у Парламенті лежить кілька законодавчих ініціатив у цьому напрямку, які були розроблені спільно з українськими та закордонними експертами.

Він також зазначив, що запровадження повноцінної системи пробації для неповнолітніх – це можливість повернути підлітків, які зробили помилку, до нормального життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter