Майже тисяча волонтерів на карантині спілкуються з літніми українцями телефоном

Дата: 05 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

У межах проєкту “Мій телефонний друг” майже тисяча волонтерів спілкуються з літніми українцями, які залишилися під час пандемії коронавірусу самотніми. 

Про це повідомили в Міжнародному фонді “Відродження”. 

Як зазначив координатор волонтерів у проєкті Філіп Шовгенов, загалом навчання наразі проходять дві тисячі людей.

“Ми не придумували щось унікальне. Ми взяли за основу досвід аналогічної програми, яка зараз функціонує у Великій Британії й успішно залучила понад 250 тис. волонтерів для допомоги так званого телефонного волонтерства”, – зазначив він. 

По допомогу, як розповіли творці проєкту, в Україні звертаються не тільки літні люди, але й ті, які мають інвалідність або опинились у складних життєвих обставинах. На гарячу лінію проєкту також зверталося багато підлітків, молоді й людей до 30–35 років, яким підібрали волонтера, що схожий за своїм баченням і має спільні теми для розмови.

Одразу після реєстрації на сайті проєкту волонтери отримують посилання на курс із п’яти-шести відеороликів, у яких розповідається, зокрема, про те, як спілкуватися і про що краще говорити зі своїми підопічними. 

“Нам дали пройти декілька онлайн-курсів. На всі ці курси я витратила дві з половиною години. Також у нас був вебінар протягом двох годин, де нас знайомили із ситуаціями, які можуть статися протягом наших розмов, розповідали, як розмовляти з людьми літнього віку та як бути ввічливим. Я дуже хвилювалася, коли вперше дзвонила. Ми говорили на різні теми, але в основному зачіпали історію та садівництво”, – поділилася своїм досвідом участі в проєкті волонтерка із Запорізької області Поліна Аржанова.

Організатори проєкту стверджують, що в кожного волонтера є можливість вийти з нього в будь-який момент.

Відомо, що в Україні проживає близько 740 тис. пенсіонерів-одинаків, ще 25 тис. мешкають у геріатричних пансіонатах. Загалом, за даними організаторів проєкту “Мій телефонний друг”, 46% українців постійно почуваються самотніми.

Фотографія обкладинки: BORYANA KATSAROVA

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter