Майже половина українців вважає, що миру на Донбасі можна досягти дипломатичним шляхом, – опитування

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Близько половини українців вважають, що досягнути миру на Донбасі можна за допомогою міжнародного дипломатичного тиску на РФ, посилення режиму санкцій на якісно вищому рівні, застосування міжнародних правових механізмів та через зміцнення економічної і військової потужності Української держави.

Такі результати опитування фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва, проведеного спільно з Київським міжнародним інститутом соціології.

Думку про дипломатичний шлях досягнення миру та економічне і військове зростання як один із факторів повернення Донбасу найбільше поділяють на заході (43 та 27% відповідно) та в центрі (30 та 27% відповідно).

У Східному ж регіоні 53% думають, що досягти миру на Донбасі можна за допомогою перемовин з місцевими політиками, визнаючи “ДНР” та “ЛНР” як легітимні державні утворення (24%), і переговорів з Москвою, погоджуючись на автономію Донбасу та забуваючи про Крим (29%), зауважують соціологи. 

Також позитивним назвали дослідники ставлення українців до ініціативи введення миротворчих військ на Донбас. Підтримують таку ідею 59% опитаних. Водночас найменш прихильно ставляться до цього на сході (47% підтримують таке рішення), найбільш прихильно – на заході (70%) та в Південному регіоні (64%).

Соціологи також дізналися, що ставлення українців до розведення військових сил на Донбасі радше позитивне (60% позитивних оцінок проти 27% негативних, решта не визначилася).

“Однак спостерігаються істотні регіональні відмінності: якщо на півдні та сході 74–79% громадян позитивно оцінюють такий крок, то в центрі України таких 53%, а на заході – 47%. Майже одноголосно таке рішення підтримують виборці “Опозиційної платформи – За життя” (90%), серед прихильників “Слуги народу” 69% оцінюють це рішення позитивно, 20% – негативно та ще 10% не визначилися. З виборцями “Європейської солідарності” ситуація протилежна: 19% схвалюють розведення військ, натомість 72% ставляться до цього критично”, – розповіли вони.

Загалом, як ідеться в дослідженні, більшість українців (45%) визначає конфлікт на Донбасі як російську агресію проти України з використанням місцевих бойовиків. Така думка найбільш поширена на заході (64%) та в центрі (54%) України, але менш популярна на сході (24%) та півдні (22%). Соціологи додали, що значно меншу підтримку отримали інші погляди, такі як “внутрішній конфлікт в Україні, де одну зі сторін підтримує Росія” (17%),  “війна Росії із Заходом на території України” (13%), “суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні” (12%).

Водночас значна частина населення півдня (22%) та сходу (21%) розглядає цей конфлікт як “суто внутрішній громадянський конфлікт в Україні”, така інтерпретація найбільш поширена серед прихильників “Опозиційної платформи – За життя” – 31%.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter