Майже 90% українців вважають громадян Росії винними у воєнних злочинах проти України

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

87% українців вважають громадян Росії винними у воєнних злочинах проти України: 51% – однозначно винними, ще 36% – радше винними. Тільки 10% респондентів загалом називає росіян невинуватими у воєнних злочинах проти України.

Про це свідчать результати дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів”, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”.

Скриншот з дослідження

Респондентам запропонували оцінити ступінь провини влади, військовослужбовців та громадян Росії за скоєння воєнних злочинів в Україні. 

Так, 90% опитаних вважають російську політичну владу однозначно винною, а військовослужбовців РФ – 80%. 

Водночас, за словами директорки Української правової консультативної групи Надії Волкової, чинні наразі механізми встановлення правосуддя часто не стосуються військовослужбовців чи росіян. Так, наприклад, Спеціальний трибунал щодо злочину агресії, створення якого домагається Україна разом з партнерами, передбачає, що до відповідальності за скоєне притягатимуть вище політичне керівництво Росії. 

“Виходить, що ця ідея неповністю потенційно може задовольнити запит українського суспільства на справедливість”, – прокоментувала Волкова під час презентації дослідження.

Максим Єлігулашвілі, член правління ГО “Інститут миру та порозуміння”, наголосив, що запит на покарання громадян Росії в певних частинах взагалі не може бути виконаний за допомогою юридичних інструментів. І це, на його думку, є ще одним викликом для української влади – зрозуміти, як відповісти на цей суспільний запит. 

Нагадаємо, за останні пів року більшість українців не зверталася ні до правоохоронних органів (96%), ні до громадських організацій (95%) з питань, спричинених повномасштабним вторгненням Росії. 


Дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів” проведене соціологічною групою “Рейтинг” 23-26 грудня 2022 року. Опитування відбулося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. У ньому взяли участь 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 

Фотографія обкладинки новини: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter