Майже 60% українців підтримують ухвалений Радою закон про всеукраїнський референдум

Дата: 04 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

58% опитаних соціологами українців підтримують ухвалення закону про всеукраїнський референдум.

Про це свідчать дані дослідження соціологічної групи “Рейтинг”. 

Фотографія з відкритих джерел

Соціологи опитали телефоном на початку лютого 2 тисячі українців віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу. 

Дослідники розповіли, що 14% опитаних досі не визначилися зі своїм ставленням до цього закону, а 28% виступають проти його ухвалення. Опитані розповіли соціологам й про своє ставлення до легалізації зброї.

З ідеєю провести референдум щодо цього питання наприкінці минулого року виступав заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.  Виявилося, що надання права на приватне володіння вогнепальною зброєю підтримують 23% українців, ще 75% виступають проти.

Нагадаємо, що 26 січня Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт про всеукраїнський референдум, який вніс на розгляд парламенту президент Володимир Зеленський. Ініціативу глави держави підтримали експерти та Венеційська комісія, однак досі для проведення так званих місцевих референдумів в Україні немає законодавства. 

Ще два роки тому, як показували соціологічні дослідження, українці не орієнтувалися в питаннях референдуму і пов’язаних з ним ризиків. Так, 69,8% респондентів підтримали б проведення референдуму про встановлення смертної кари для педофілів. Однак Конституція, наприклад, забороняє виносити на референдум питання податків, бюджету та амністії, а з приводу смертної кари є навіть окреме рішення Конституційного Суду, яке є продовженням тексту Основного закону. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter