МАГАТЕ втратило зв’язок із системами моніторингу на ЧАЕС

Дата: 09 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Системи моніторингу ядерних матеріалів на Чорнобильській АЕС припинили передання даних до МАГАТЕ – міжнародної організації для розвитку співробітництва у сфері мирного використання атомної енергії.

Про це 7 березня повідомило новинне агентство Reuters.

Джерело: reuters.com

“Генеральний директор МАГАТЕ зазначив, що віддалене передання даних від систем моніторингу гарантій, встановлених на Чорнобильській АЕС, було втрачене”, – йдеться в повідомленні.

ЧАЕС російські військові захопили 24 лютого після жорстоких боїв. Персонал взяли в заручники. Зараз станція працює в плановому режимі. Україна назвала захоплення росіянами ЧАЕС ядерним тероризмом.

Російська агресія проти України почалася вранці 24 лютого. Президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України, заявивши, що мета цього – “демілітаризація і денацифікація України”.

Збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі, зокрема з Білорусі, та сходу. Відтоді вони обстрілюють українські міста, завдають ракетно-бомбових ударів по житлових кварталах та цивільній інфраструктурі. 

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявили, що станом на 7 березня жертвами російської агресії проти України стало щонайменше 406 мирних жителів, поранено 801. Проте зазначили, що реальні цифри значно вищі, оскільки з місць, де тривають інтенсивні бої, інформація надходить із запізненням та її ще треба підтвердити.

27 лютого Україна подала позов проти Росії до Міжнародного суду ООН, висунувши вимогу “притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії”. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан 3 березня повідомив про початок розслідування. 7 березня в суді ООН у Гаазі розпочалися слухання за позовом України до Росії про геноцид.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter