МАГАТЕ підтвердило відключення блоку Південноукраїнської АЕС: через це почастішали вимкнення світла

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародне агентство з атомної енергії підтвердило, що на Південноукраїнській атомній електростанції зупинився другий енергоблок після автоматичного спрацювання електричного захисту через проблему з трансформатором.

Про це йдеться в повідомленні МАГАТЕ.

Фото: Цензор.НЕТ

В агенстві розповіли, що внаслідок короткого замикання сталося пошкодження керамічного ізолятора, що призвело до витоку масла, яке загорілося від електричної дуги. Після відновлення електричного зʼєднання реактор перезапустили. Через 24 години реактор вийшов на повну потужність та почав виробляти електрику.

Раніше “Укренерго” у коментарі народному депутату Ярославу Железняку підтвердило, що на Південноукраїнській АЕС були пошкоджені трансформатори струму, а згодом відключився енергоблок.

У звʼязку з цим у східних та південних областях запровадили графіки аварійних відключень, а в центральних регіонах, зокрема й у столиці, суттєво збільшився час відключення споживачів.

Тим часом у Міністерстві енергетики наголосили, що всі АЕС на підконтрольній території працюють у штатному режимі, а також заявляли, що аварія на Південноукраїнській АЕС – це “фейк”, який вперше потрапив в український інфопростір через російську пропаганду на тлі аварії на Ростовській АЕС.

У відомстві зазначили, що відключення силового трансформатора на станції не було, а якби така подія сталася, то це унеможливило б видачу електроенергії. Водночас пошкодження іншого обладнання не впливає на роботу блока і може мати лише короткочасний вплив.

Нагадаємо, що наразі в Україні сонячні панелі на дахах встановили близько 70 тисяч домогосподарств.

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter