МАГАТЕ не знайшло в Україні “брудної бомби”, про яку розповідали в Росії

Дата: 04 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) завершили польову перевірку в трьох місцях в Україні, де, згідно зі звинуваченнями російського керівництва, розробляли “брудну бомбу”. 

Про це повідомили у Міжнародному агентстві з атомної енергії. 

Інститут ядерних досліджень у Києві, Східний гірничо-збагачувальний комбінат в Жовтих Водах та Південний машинобудівний завод у Дніпрі, які відвідали експерти МАГАТЕ

Прохання провести перевірку експерти отримали від українського уряду: 24 жовтня очільник українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що “на відміну від Росії Україна була і залишається прозорою”, а тому владі немає чого ховати.  

МАГАТЕ відвідало Інститут ядерних досліджень у Києві, Східний гірничо-збагачувальний комбінат в Жовтих Водах та Південний машинобудівний завод у Дніпрі. 

“Наша технічна та наукова оцінка результатів перевірки, яку ми наразі провели, не показала жодних ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів у цих трьох місцях. Крім того, якнайшвидше ми повідомимо про результати відбору проб навколишнього середовища”, – зазначив голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі

Наприкінці жовтня російські пропагандистські видання почали публікувати новини про нібито підготовку українською владою в співробітництві з Великобританією “брудної бомби” – зброї, що поєднує в собі радіоактивний матеріал зі звичайною вибухівкою.

Тоді ж російський міністр оборони Сергій Шойгу зателефонував міністрам оборони Франції, Туреччини та Великобританії, яким розповів про можливі “провокації з боку України”.

“Ми відкидаємо відверто хибні твердження Росії про те, що Україна нібито готується застосувати брудну бомбу на власній території. Світову громадськість не введуть в оману будь-які спроби використати це звинувачення як привід для ескалації. Ми також відкидаємо будь-які приводи для ескалації з боку Росії”, – відреагували на це міністри закордонних справ США, Великобританії та Франції.

Аналітики з Інституту вивчення війни переконані, що заяви Росії є продовженням давньої інформаційної кампанії. 

Нагадаємо, що під час повномасштабного вторгнення Росія не вперше звинувачує Україну в нібито підготовці атак забороненими методами ведення війни. Російська пропаганда вже твердила про “експерименти” із сибірською виразкою та коронавірусом в Україні, які мали поширювати за допомогою птахів. У МОЗ ці звинувачення називали “хворими фантазіями”.

Фейки про “таємні біолабораторії” в Україні російська пропаганда почала поширювати задовго до початку війни, а ще раніше розповідала про подібне в Грузії.

Фотографія обкладинки: Ukrainian Modernism

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter