Литва засудила українського атовця за скоєні в 1991-му воєнні злочини та просить Грецію видати його

Дата: 22 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

На території Греції під час перетину кордону за запитом Литви затримали ветерана АТО Олександра Радкевича. Литовський суд у 2019 році засудив його за воєнні злочини.

Про це повідомила координаторка Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова.

Олександр Радкевич з онуком за кілька годин до затримання. Фото: фейсбук-сторінка Ольги Решетилової

Справа стосувалася подій січня 1991 року, коли радянська влада намагалася силою повалити законну владу в країні, яка в березні 1990-го оголосила про незалежність від СРСР. Тоді зокрема під час захоплення телевежі та будівлі Литовського радіо і ТБ загинули 14 осіб, а ще понад тисячу мирних людей постраждали.

У 2019-му Вільнюський окружний суд засудив у справі 67 осіб, зокрема колишнього міністра оборони СРСР Дмитра Язова, колишнього офіцера КДБ Михайла Головатого, однак серед цього списку опинився й Радкевич та ще щонайменше 10 громадян України.

За словами Решетилової, на початку 1991 року Радкевич служив у 107-й мотострілецькій дивізії Збройних сил СРСР, а 11 січня того року його призначили водієм-механіком танка, що перебував поряд з Будинком друку у Вільнюсі, за який ішла боротьба. У показах він наголошує, що його танк №511 не здійснював пострілів, а чи стріляли інші – він не чув. 

“Про вирок щодо нього Олександр не знав, хоча добровільно співпрацював зі слідством і був допитаний 2014 року як свідок українською прокуратурою в рамках міжнародної правової допомоги, яку Україна надавала Литві. Згодом Олександр зі свідка перетворився на обвинуваченого”, – розповіла правозахисниця. 

Чоловіка звинуватили в тяжких воєнних злочинах, а саме вбивстві, нелюдському поводженні та використані заборонених методів ведення війни. Водночас, як переконує Решетилова, “дії Радкевича не спричинили шкоди будь-якій людині, що чітко видно із самого вироку”

“За гіркою іронією долі судовий процес у Вільнюсі тривав паралельно з тим, як розгорталася збройна агресія Росії проти України. У Литві суд вивчав, як Олександр підневільно потрапив у Вільнюс, де в числі інших військовослужбовців змушений був знаходитися на боці агресора, в Україні – відбивали нову збройну агресію Росії, а Олександр, замість того щоб постати перед судом чужої країни, зі зброєю в руках пішов захищати власну”.

13 січня 1991 року радянська влада намагалася силою повалити законну владу в Литві, яка в березні 1990-го оголосила про незалежність від СРСР. Фото: delfi.lv

Про те, що Литва видала європейський ордер на арешт та просить Грецію видати українця, 20 жовтня повідомив тамтешній міністр закордонних справ Габріель Ландсбергіс. Своєю чергою в українському МЗС наполягають на об’єктивному розгляді справи, а тому 22 жовтня адвокат має приїхати до Афін для захисту інтересів Радкевича. Тоді прокуратура Верховного суду Греції розглядатиме апеляційну скаргу на рішення окружного прокурора регіону Фракія.

За оцінками МЗС, розгляд апеляції може тривати кілька місяців.

Решетилова зазначила, що наразі й Українська Гельсінська спілка з прав людини залучила трьох адвокатів, які перебувають на зв’язку з грецькими юристами для оскарження рішення грецького суду про видавання атовця Литві. Окрім цього, вони розглядають можливість звернення до Європейського суду з прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter