Лише третина українських школярів мають уроки з медіаграмотності – дослідження

Дата: 24 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Дослідження, яке провела команда програми “Мріємо та діємо”, свідчить про те, що лише 30% школярів віком від 10 до 17 років мають у навчальній програмі заняття з медіаграмотності. Водночас, усі діти до 18 років потребують додаткових знань для якісного протистояння маніпуляціям в інтернеті.

Про це повідомляється на сайті програми.

Фото: Depositphotos

Опитування показало, що деякі аспекти медіаграмотності все ж висвітлюються на курсах інформатики, але висвітлення є нерегулярним і несистематичним.

Одним із ключових висновків дослідження індексу взаємодії української молоді з інформацією було те, що здатність ідентифікувати наративи, які розділяють суспільство, і протистояти маніпуляціям значно відрізняється між різними віковими групами:

• 10-12-річні діти довіряють майже всім і їм важко протистояти маніпуляціям.

• У віці 13-15 років більшість дітей мають навички комп’ютерної грамотності та розуміють, як працюють цифрові технології, але не вміють аналізувати повідомлення чи контент.

• Молоді люди у віці 16-17 років переважно можуть розпізнавати маніпуляції та дезінформацію, але лише деякі можуть відстоювати свою точку зору.

Примітно, що 60% респондентів, які стикалися з мовою ворожнечі в інтернеті, заявили, що просто ігнорували її. Інші форми протидії мові ворожнечі, такі як блокування особи, яка поширила такий контент, дизлайк або ж повідомлення у підтримку самої платформи про мову ворожнечі є менш розповсюдженими серед молоді.

Нагадаємо, що Мінцифри запропонувало українським школярам освітні курси від “Дія.Цифрова освіта”. Такі онлайн-заняття проводять експерти та зірки в розважальній формі. Тож, учні можуть пройти такі курси як  “Підприємництво для школярів”“Вступ: діджитал-маркетинг для школярів та студентів”, “Штучний інтелект для школярів”, “Як стати YouTube-блогером”, “Нові цифрові професії”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter