У Львові з виставки прибрали картини з написами “Suck my dick” і “Кiss my ass”: автор робіт назвав це “актом цензури”

Дата: 13 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Львівському палаці мистецтв з виставки закарпатських митців “100 років самотності” зняли дві роботи львівського художника Олега Сусленка, основним елементом яких є фрази “Suck my dick» і «Кiss my ass”.

Зникнення робіт через кілька днів після відкриття експозиції випадково виявив сам художник, повідомляє сайт zaxid.net.

Олег Сусленко. Джерело: фейсбук-сторінка художника

За версією керівництва Палацу мистецтв, роботи зняли після скарг відвідувачів. Сам художник на власній сторінці у фейсбуку назвав це “актом цензури”.

Загалом на виставці, крім робіт Сусленка, представлені 120 робіт: графіка, скульптура, живопис, зокрема твори Василя Бажая, Ігоря Яновича, Миколи Бабака, Влодка Кауфмана та інших митців. Керівництво Палацу мистецтв на офіційному відкритті представило її як захід “для обміну думками, для огляду та відчуття прекрасного”.

За словами Сусленка, про вилучення робіт його не попереджали, жодних пояснень не надавали.

У коментарі ZAXID.NET художник уточнив, що “паперових договорів не було, але всі запевнили, що ми один одному довіряємо”. Роботи схвалили, повісили, виставку відкрили, тому виникає питання, за яким саме пунктом правил їх зняли, сказав він.

Вилучена з виставки робота художника Сусленка. Джерело: ZAXID.NET
Вилучена з виставки робота художника Сусленка. Джерело: ZAXID.NET

Головний художник Львівського палацу мистецтв Орест Скоп заявив, що причиною зняття робіт з експозиції стали скарги відвідувачів, а саме батьків з дітьми.

“Зараз кожна дитина може прочитати англійською, що там написано. Якби ми були приватною галереєю, ми могли б собі дозволити все, що хочемо. Проте ми є державною установою, тому маємо бути відповідальними”, – сказав він у коментарі журналістам.

На його переконання, сучасне мистецтво може бути провокативним, але як державна установа вони мають пильнувати, щоб “зайвих провокацій не було”.

Також, за його словами, у виставки був куратор, тому працівники Палацу мистецтв не догледіли, що саме написано на картинах.

Сам куратор виставки Тарас Табака в коментарі в соцмережах щодо зняття робіт Сусленка написав, що йому “не соромно підняти тему самотності, містичного реалізму в західноукраїнських традиціях всупереч барокальним уявам про наше мистецтво”. Проте, на його думку, кожна регіональна структура існує в рамках своїх правил, котрі потрібно толерувати.

Джерело: скриншот коментаря Тараса Табаки у соцмережах

Ситуацію із вилученням картин кореспондентці ZMINA прокоментувала медіаюристка, кандидатка юридичних наук Дарія Опришко.

На її думку, коли мова йде про такі публічні заходи як виставка, насамперед необхідно дивитись на умови відвідування, а саме наявність або відсутність вікового цензу, плати за вхід тощо.

“Судячи з інформації, оприлюдненої на офіційному вебсайті Львівського палацу мистецтв та його фейсбук-сторінці, виставка відкрита для усіх. Отже, фактично, діти будь-якого віку також можуть її відвідати. І тут потрібно пам’ятати, що у держави є обов’язок захищати суспільну мораль та захищати дітей від небажаного контенту, який може зашкодити їхньому інтелектуальному та духовному розвитку”, – сказала вона.

Експертка наголосила на тому, що зазвичай мистецький твір оцінюється споглядачем в контексті, зокрема з врахуванням тематики виставки та її філософії.

“Чимало дітей можуть зрозуміти, що написано на картинах пана Сусленка, але далеко не усі з них зможуть сприйняти це через призму мистецтва та філософії виставки. На жаль, цей фактор не був врахований організаторами заходу”, – вважає вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Чернівцях СБУ викликала на розмову заслуженого художника України, автора багатьох пам’ятників і меморіальних дощок Івана Салевича за інсталяцію “Хохли” на обласній виставці до Дня Незалежності: силовики вмовляли його відмовитися від її встановлення на виставці до Дня Незалежності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter