Лутковська звернулась до Верховного Суду РФ з приводу тортур у справі Сенцова-Кольченка

Дата: 07 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

У клопотанні омбудсман закликала дати оцінку фактам тортур над затриманими та дискримінації за національної ознакою при винесенні вироку.

Як повідомляє сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Валерія Лутковська звернулась до голови Верховного Суду Російської Федерації В’ячеслава Лебедєва стосовно фактів застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації у справі українського режисера Олега Сенцова та антифашиста Олександра Кольченка.

Зазначено, що інкриміновані звинувачення ґрунтуються на свідченнях, отриманих із застосуванням тортур, про що неодноразово заявляли і Олег Сенцов, і Олександр Кольченко, а згодом – і ключовий свідок Олександр Афанасьєв.

“На жаль, ці заяви не тільки не були враховані судом при оцінці доказів, але так і не було забезпечено їх розслідування відповідно до вимог Конвенції ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання, і Конвенції про захист прав людини та основних свобод”, – зауважила у своєму зверненні Валерія Лутковська.

На думку Уповноваженого, у рішенні суду чітко простежується дискримінація за національним походженням відносно українських громадян. Адже для активістів організацій “Реввійськрада” та “Автономна бойова терористична організація” терміни позбавлення волі були значно менші.

“Це дає підстави стверджувати, що одні й ті ж норми кримінального закону застосовуються по-різному до російських і українських громадян, що є прямим порушенням статті 5 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації“, – зазначила омбудсман.

За її словами, тут має місце і порушення статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка встановлює, що користування правами і свободами має бути забезпечене без будь-якої дискримінації за будь-якими ознаками, в тому числі і за ознакою національного походження. До того ж в Європейському суді з прав людини вже склалася практика винесення рішень проти держав, які не забезпечили права на свободу від катувань, доступ до правосуддя і свободу від дискримінації. Цей випадок, на думку Валерії Лутковської, може стати ще одним таким прикладом.

Омбудсман просить долучити її звернення до матеріалів справи при розгляді апеляції та у ході розгляду дати оцінку фактам застосування тортур при проведенні досудового розслідування та дискримінації при призначенні покарання.

Крім того, Валерія Лутковська попросила Уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Еллу Памфілову підтримати це клопотання.

Також Валерія Лутковська надіслала листи Олегу Сенцову та Олександру Кольченку, в яких повідомила про своє клопотання та надіслала копії листів, які можуть бути використані їхніми адвокатами під час розгляду апеляційної скарги. 

Нагадаємо, в травні 2014 року антифашист і громадський активіст Олександр Кольченко і режисер Олег Сенцов були затримані в Криму представниками російських спецслужб. Після цього їх етапували до московського СІЗО “Лефортово”. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані є “членами диверсійно-терористичної групи “Правого сектора”. За версією слідства, група планувала здійснювати диверсійно-терористичні акти в Сімферополі, Ялті та Севастополі і знищувати об’єкти інфраструктури. Затримані та їхні адвокати вважають звинувачення абсурдними і політично мотивованими.

31 липня головний свідок обвинувачення Геннадій Афанасьєв повідомив, що відмовляється свідчити, сказав, що попередні свідчення давав під тиском і обмовив затриманих.

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, а Кольченка – до 10. 

Відомі європейські режисери, серед яких – Анджей Вайда та Кшиштоф Зануссі, у своєму зверненні закликали звільнити і реабілітувати Сенцова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter