Лутковська просить Генпрокуратуру розслідувати радянську “каральну психіатрію” у Дніпрі

Дата: 19 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська просить Генпрокурора Юрія Луценка почати досудове розслідування переслідування людей з використанням системи психіатрії у часи СРСР. Вона просить Генпрокурора зосередитись на психіатричній лікарні у Дніпрі.

Про це йдеться у зверненні, яку 19 серпня поширила її прес-служба.  

Вона повідомляє, що цими днями Міністерство охорони здоров’я вилучає архів, який охоплює багатолітню історію діяльності Державного закладу “Українська психіатрична лікарня з суворим наглядом МОЗ України” у Дніпрі.

“Задля встановлення історичної справедливості ми зобов’язані провести ретельне розслідування злочинів тих часів, з особливою увагою підійти до вивчення цих документів з огляду на їх значущість для сфери захисту прав людини і недопущення повторення існування “каральної психіатрії” задля боротьби із інакомисленням”, – зазначила Уповноважена.

На її переконання, аналіз документів, що зберігались в цій психлікарні, має проводитись не психіатрами системи охорони здоров’я, а фахівцями, які зможуть оцінити історичну цінність цих документів для національної пам’яті, із врахуванням законодавства в сфері захисту персональних даних.

Вона переконана, що цей аналіз має призвести до оцінки і кримінальної складової цієї частини українського минулого.

Валерія Лутковська

“У зв’язку з вищевикладеним звертаюся до Генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням ініціювати досудове розслідування злочинів щодо переслідування осіб з використанням системи психіатрії задля ізоляції особи та придушення свободи слова”, – йдеться у зверненні.

“Зробимо”, — відповів Генпрокурор Юрій Луценко у коментарі під дописом Омбудсмана у мережі Facebook. 

Раніше повідомлялось, що комісія Міністерства охорони здоров’я виявила у психіатричній лікарні Дніпра докази застосування до пацієнтів за часів СРСР “каральної психіатрії”.

“Сьогодні комісія знайшла архів, який має пролити світло на те, яку категорію людей сюди відправляли – дисиденти, інакодумці, “критикани влади”, які діагнози їм ставили? В яких умовах вони перебували? Яке отримували “лікування”? Всю цю інформацію містять медичні картки пацієнтів, які збереглися. Ми опечатали архівні матеріали, вимагатимемо присвоєння їм статусу Національного Архівного Фонду України”, — повідомила три тижні тому в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі Facebook. 

За її словами, “каральна психіатрія” в лікарні застосовувалася в період 1968-1991 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter