Лутковська: Крим перетворився на півострів страху

Дата: 16 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Валерія Лутковська зазначила, що “за рік окупації Крим перетворився на півострів страху”. Омбусдман розповіла про тиск на активістів, релігійні громади та ЗМІ на півострові.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, про це Валерія Лутковська заявила під час 113-ї сесії Комітету ООН з прав людини, яка наразі триває у Женеві.

Під час сесії українська делегація знайомить світову спільноту з ситуацією щодо дотримання прав людини в Україні.

Зараз в Криму люди бояться висловити свою думку, відчувають страх за своє життя та майбутнє, страх сповідувати свою віру та спілкуватись рідною мовою“, – зазначила Валерія Лутковська.

Про це свідчать дані моніторингу дотримання прав людини у Криму, який проводиться Офісом Омбудсмана у тісній взаємодії з правозахисними організаціями та, зокрема, Кримською польовою місією з прав людини. З моменту окупації було зафіксовано численні факти обмежень і порушень прав представників кримськотатарського народу та української меншини. Фактично можна говорити про примус до новітньої депортації кримських татар. Викрадення та вбивства кримських татар російськими правоохоронцями належно не розслідуються, запроваджуються заборони на проведення кримськими татарами мирних зібрань і мітингів, притягаються до адміністративної відповідальності учасники акцій проти заборони на в’їзд до Криму Мустафі Джемілєву тощо.

Атмосфера страху, залякування, фізичного впливу та психологічного тиску змушує представників корінного народу приймати непросте рішення покинути рідні місця та шукати кращої долі на материковій частині України. Все це відбувається на тлі відкритої протидії здійсненню законної діяльності Меджлісу кримськотатарського народу“, – повідомила Валерія Лутковська.

Омбудсман України повідомила міжнародній спільноті про те, що окупаційною владою заборонено в’їзд лідерам кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову, видворено та заборонено повертатись до Криму Ісмету Юкселю та Синаверу Кадирову, арештовано заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, арештований і утримується під вартою Іскендер Кантеміров. Також закриваються українські школи та порушуються права релігійних громад, зокрема і Української православної церкви Київського патріархату, продовжується тиск на ЗМІ. На думку Уповноваженого з прав людини, Росія таким чином демонструє відверту неповагу як до норм українського законодавства, так і міжнародного права.

Також, за словами Омбудсмана України, поширеними стали заборони на проведення мирних зібрань, а активісти страждають від дискримінації. Зокрема, українського активіста було засуджено до 40 годин громадських робіт за “використання забороненої символіки”, а саме – українського прапора під час святкування річниці від дня народження українського поета та художника Тараса Шевченка.

Автоматичне набуття громадянами України російського громадянства Валерія Лутковська вважає одним з найцинічніших порушень прав людини на окупованому півострові. Правозахисники зазначають, що примусове отримання громадянства РФ нагадує ситуацію з кріпацтвом, коли люди разом із землею автоматично отримували громадянство іншої країни. Водночас люди, що не відмовилися від російського громадянства з тих чи інших причин, не визнають українського громадянства, тому вони позбавлені низки прав, передбачених для громадян України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter