Лукашенко готовий помилувати Шаройка в обмін на “білоруського шпигуна”

Дата: 26 Вересня 2019
A+ A- Підписатися
 
Про це повідомляє БелТА. 
 
Павло Шаройко
 
За словами Лукашенка, він неодноразово вів розмови щодо помилування Шаройка з колишнім президентом України Петром Порошенком. 
 
“Я йому показую: ось документи – відео, аудіозаписи щодо вашого хлопця. Звання його – полковник. Я Петру Порошенку кажу: слухай, що ти хочеш про нас знати? Я тобі все сам розповім-покажу, документи передам. Навіщо ховатися в посольстві? Це ж негативно впливає на наші стосунки”, – сказав очільник Білорусі. 
 
Лукашенко нібито казав ексочільнику України, що готовий помилувати журналіста, але Порошенко, за його словами, для цього “нічого не зробив”.
 
“Все. Домовилися. Ми передали справу до суду, засудили його. Я готовий його помилувати. Порошенко пообіцяв – нічого не зробив. Навіть до суду не передав матеріалів, тому що їх немає. Навіть якщо вони є, ми ж домовилися з тобою (з Порошенком. – Ред.). Я кажу: давайте зробимо, це отруює наші відносини, і люди неправильно розуміють”, – наголосив він. 
 
Юрій Політика
 
Як відомо, Павло Шаройко – журналіст Українського радіо. У жовтні 2017 року його арештували в Білорусі силовики нібито за звинуваченнями у шпигунстві. У Комітеті держбезпеки країни тоді заявили, що чоловік створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості “розвідувального характеру у військово-політичній сфері”. Після арешту понад два тижні ні колеги, ні родичі не могли зв’язатися з Шаройком, а експерти казали, що ситуація з журналістом подібна до затримання кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, якого також звинуватили в шпигунстві, але в Росії.

Згодом суд відправив українця за ґрати на вісім років. Справу білоруський суд розглядав у закритому режимі. 

33-річного Юрія Політику затримали в червні 2017 року на українському прикордонному пункті пропуску “Нові Яриловичі”. В його телефоні силовики нібито знайшли зашифрований файл із картою розміщення військових підрозділів у зоні антитерористичної операції на Донбасі і планом наступальної операції “Шторм”. Україна звинуватила білоруса в шпигунстві. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter