Луценко таємно перевірятиме, чи живуть прокурори на зарплату

Дата: 14 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Мін’юст зареєстрував наказ Генеральної прокуратури України про порядок проведення таємної перевірки прокурорів та слідчих на доброчесність. Для початку всі вони мають заповнити спеціальну анкету про відповідність рівня їхнього життя ними ж задекларованим доходам. На це генеральний прокурор Юрій Луценко дав їм 30 днів.

Заповнені анкети будуть оприлюднені на офіційному веб-сайті ГПУ, пише газета “Експрес”.

“Кожен громадянин може повідомити про факти, які не відповідають декларації про доходи конкретного працівника. Якщо прокурор каже, що не має автомобілів, а щодня приїжджає на роботу на “Ауді” останньої моделі, то про цей факт ми хочемо знати. Таких працівників звільнятимуть. Діятимемо так у кожній області”, –  пояснив газеті Луценко.

“Прокурорів і слідчих перевірятиме управління внутрішньої безпеки ГПУ. Але це не означає, що лише вони здійснюватимуть перевірку. Кожен зможе переглянути заповнені анкети і повідомити підрозділ внутрішньої безпеки про невідповідність указаних даних дійсності”, –  зазначає експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук.

Для прикладу, в декларації прокурор указав, що володіє квартирою на 60 квадратних метрів. Та насправді живе у великому будинку. Цей факт може стати підставою для службової перевірки або розслідування. Управління внутрішньої безпеки опрацьовуватиме інформацію з усіх джерел. Щоправда, не відомо, чи досить ресурсів у цього підрозділу для проведення якісної перевірки. Керівником робочої групи внутрішньої безпеки з перевірки на доброчесність у прокуратурі призначений Петро Шкутяк, у минулому учасник АТО, людина не зі системи.  

За словами Банчука, досі діє Дисциплінарний статут прокуратури України від 1991 року, в якому як підстава для звільнення, зокрема, зазначене і такого роду порушення  присяги.

“Це додатковий механізм для очищення органів прокуратури. Але якщо буде воля, то й він може бути ефективним. Хай там як, але я вважаю, що очищення прокуратури має відбуватися не через виявлення порушень і звільнення за ними. Доцільніше було б (що, до речі, обіцяв генпрокурор!) оголошувати конкурс на посади всіх рівнів і набирати нових людей. Якщо старі кадри не проходять, це автоматично означало б їх звільнення”, – підсумовує Банчук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter