Луценко опублікував персональні дані членкині штабу Тимошенко, де вказана її сексуальна орієнтація

Дата: 07 Березня 2019
A+ A- Підписатися

Генеральний прокурор Юрій Луценко опублікував у Facebook оперативну довідку на співробітницю виборчого штабу кандидата в президенти Юлії Тимошенко, в якій вказана її сексуальна орієнтація.

Про це повідомляють “Українські новини”.

Оперативна довідка стосувалася громадянки Росії 1970 року народження. Окрім сексуальної орієнтації, у документі був зазначений номер телефону жінки, а також повідомлялось, що вона “знаходиться на прямому контакті з керівництвом ВО “Батьківщина” і безпосередньо з Юлією Тимошенко”.

“Зокрема, (прізвище співробітниці) здійснює аналіз реакції потенційних виборців ВО “Батьківщина” на виступи, статті та інтерв’ю лідера партії, надає звіти і своє бачення щодо коригування подальших дій Ю. Тимошенко. Також встановлено, що (прізвище співробітниці) дотримується нетрадиційної сексуальної орієнтації (лесбіянка)”, – йдеться в документі. 

У свою чергу експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш Світ” Андрій Кравчук у коментарі Центру інформації про права людини зауважив, що такі дії Луценка як чиновника є порушенням одразу декількох законів – статті 11 Закону України “Про інформацію” та статті 182 Кримінального кодексу України “Порушення недоторканності приватного життя”

“Закон про інформацію не передбачає покарання, але покарання передбачено в статті 182 Кримінального кодексу. Сексуальна орієнтація не згадана в ній, але вона, безумовно, належить до сфери особистого життя і, на мій погляд, потрапляє під дію закону. При цьому варто відзначити, що дана стаття передбачає переслідування в приватному порядку, тобто заяву повинна подати жертва злочину. Відповідно, поки вона не заявить на Луценка, то розслідування не почнуть”, – зазначив правозахисник. 

Водночас російське громадянство співробітниці штабу не заважає їй подати заяву: 

“Закон захищає всіх. Якщо вона вважає себе постраждалою, то повинна подати заяву в поліцію, а далі слідчий розпочне роботу. Зараз це робиться автоматично: якщо заяву подано, то поліція не має права не почати кримінальне розслідування”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter