ЛОВА видала сотні дозволів на виїзд “волонтерів”, пов’язаних з адвокатом Шевчуком – ЗМІ

Дата: 07 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Львівська обласна військова адміністрація видала сотням так званих “волонтерів” дозволи на виїзд з України за системою “Шлях”. Виявилося, що більшість організацій пов’язані з позаштатним радником голови ЛОВА з питань гуманітарної допомоги і волонтерства Олексієм Шевчуком. Частина чоловіків не повернулася до України. 

Про це йдеться в розслідуванні видання “Наші гроші.Львів”. 

Фото: інфографіка “Наші гроші.Львів”

За даними журналістів, майже 1 800 громадських або благодійних організацій були зареєстровані в системі “Шлях”. ЛОВА видала понад 32 тисячі дозволів на виїзд. Аналіз бази даних свідчить, що серед найуспішніших “прохачів” дозволів виявилися пов’язані між собою організації, які раніше не були помічені у волонтерській діяльності, а частина їхніх так званих “волонтерів” – виїхала з України і не повернулась. 

За словами видання, частина організацій пов’язана з колишнім позаштатним радником голови ЛОВА з питань гуманітарної допомоги і волонтерства Олексієм Шевчуком. Саме він майже рік очолював координаційний штаб з питань надання гуманітарної допомоги ЛОВА.

За попередніми даними тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, майже 9,4 тисячі чоловіків призовного віку безповоротно виїхали з країни через систему “Шлях”. Парламентська слідча комісія, прикордонна служба і “Укртрансбезпека” відмовилися надати дані про сумнівні благодійні чи громадські організації і їхніх “волонтерів”.

Однак журналісти змогли отримати доступ до масиву даних з наказами ЛОВА про внесення до системи “Шлях”.

“У двадцятці організацій, які отримали найбільше погоджень на виїзд чоловіків, є відомі організації, як “Львівський IT-кластер” – 280 осіб, “Народна самооборона Львівщини” – 200, “Фонд допомоги Україні “Рух у майбутнє” – 365. Це реальні організації, про діяльність яких легко дізнатися”, – кажуть журналісти. 

Проте серед регулярних “прохачів” дозволів на виїзд були й нікому не відомі організації, які вносили десятки своїх членів до списку на виїзд. 

Фото: інфографіка “Наші гроші.Львів”

Наприклад, благодійний фонд “Чистий Київ” вніс до списку 385 людей. За даними журналістів, цю організацію створили ще у 2020 році, а наприкінці березня 2022-го в неї з’явилася сторінка у фейсбуку, але там досі лише кілька дописів, датованих 26 березня 2022 року. Загалом для “Чистого Києва” Львівська ОВА надала дозволи на виїзд майже 400 чоловіків. 

У травні 2022 року завдяки такому дозволу виїхав і не повернувся чотири рази судимий мешканець Старосамбірського району Іван Мочульський, якого тепер оголосили в розшук. 

Скористався дозволом від ЛОДА і сам керівник та засновник фонду “Чистий Київ” 37-річний Максим Ткачик, який виїхав з України ще в серпні минулого року.

Розслідувачі виявили, що подібних організацій, про яких нічого не відомо, чимало. Більшість із них, за даними журналістів, так чи інакше пов’язані із Шевчуком та адвокатським об’єднанням Barristers, експартнером якого він є.

Дію адвокатського свідоцтва самого Шевчука цьогоріч призупинили за порушення правил адвокатської етики.

Також однією з найактивніших організацій, яка користувалася “Шляхом” від ЛОВА, є створена дев’ять місяців тому благодійна організація “Наші добрі справи”. 270 осіб звідти отримали дозвіл на виїзд. Фонд зареєстрований у Львові за адресою вул. Липинського, 29, кв. 8, але такого будинку і квартири нема в реєстрі нерухомості. За цією адресою розташований ЖК “Авалон Тайм”.

“Наші добрі справи” зареєстровано на Євгена Корчинського із селища Іванків на Київщині, але такої людини не існує.

Від організації виїхали й не повернулись у встановлений час кілька десятків людей.

Самого Корчемного до системи”Шлях” внесли не від його організації, а від ГО “Небайдужі громадяни”, співзасновником якої, згідно з YouControl, є Шевчук.

Журналістам не вдалося знайти інформації про гуманітарну діяльність “Небайдужих громадян”, але від них виїжджали як водії-далекобійники, так і втікачі.

Ще одним великим користувачем львівського сегмента системи “Шлях” є київська ГО “Громадська екологічна ініціатива”, але актуальних засновників та телефонів організації теж знайти не вдалось.

На сторінці у фейсбуку нема нічого про гуманітарну допомогу, за вказаним телефоном не відповідають, а сайт наповнений інформацією про казино.

До двадцятки лідерів потрапив і київський фонд “Байрактар” (220 осіб виїхало), заснований влітку минулого року 19-річним Денисом Синявським, який зараз є підозрюваним у кримінальному розслідуванні щодо незаконного переправлення чоловіків за кордон.

Інша організація “Український джавелін” отримала від ЛОВА понад 130 дозволів. Цю організацію зареєстрував у вересні 2022 року 32-річний киянин Клим Хоменко, але уже із січня цього року “Український джавелін” перебуває в “стані припинення діяльності”.

Ще одна маловідома організація – це фонд “Українські котики”, який сім місяців тому заснував 31-річний Богдан Забара, адвокат Barristers і помічник Шевчука. Забара також є співзасновником ГО “Судовий репортер” разом з Дмитром Півнем, засновником фонду “Слава нації України!”. Забара відмовився надати будь-яку інформацію про діяльність фонду, оскільки вважає її конфіденційною.

Ще однією організацією є фонд “Код-Паляниця”, створений у вересні минулого року 26-річним Олександром Заїкою з Луганської області і який припинив свою діяльність у лютому. Від цього фонду ЛОВА внесла до системи “Шлях” понад 100 чоловіків. У реєстрі нема навіть телефону організації. 

Журналісти намагалися почути позицію Львівської ОВА, а також Шевчука, проте вони відмовилися від інтерв’ю. 

На запит журналістів про ввезену згаданими в цьому матеріалі організаціями гуманітарну допомогу перший заступник голови ЛОВА Андрій Годик письмово відповів, що “в обласній військовій адміністрації відсутня будь-яка інформація про гуманітарну діяльність організацій у період з 24.02.2022 до 20.05.2023, про які йдеться в запиті”.

Раніше Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов співзасновниці “Наші гроші. Львів” Олександри Губицької й зобов’язав Львівську обласну військову адміністрацію надати імена та прізвища чоловіків, які використали систему “Шлях” для виїзду за кордон і не повернулися.

Нагадаємо, що система “Шлях” дозволяє чоловікам-водіям (волонтерам) легально перетинати кордон в умовах воєнного стану. Скористатися нею можуть водії, які здійснюють перевезення для потреб ЗСУ або інших утворених військових формувань, а також водії, які перевозять медичні вантажі та/або гуманітарну допомогу за наявності обґрунтування обсягів вантажів та кількості транспортних засобів, необхідних для їхнього перевезення.

Обґрунтувати мету поїздки можна письмово від імені будь-якого органу, підприємства, організації, що займаються гуманітарними вантажами. Заявки на дозвіл подаються до Мінінфраструктури або обласних військових адміністрацій. Після чого дані водіїв вносять до системи та погоджують у Держприкордонслужбі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter