Логістичні центри на лінії розмежування пустують

Дата: 10 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Логістичні центри, створені для відпочинку людей, які очікують своєї черги на перетин лінії розмежування на Донбасі, пустують.

Такого висновку дійшли експерти “Фундації.101”, які 107 днів вивчали ситуацію на КПВВ “Зайцеве” та 96 днів – на КПВВ “Новотроїцьке”.

“Це місця, де люди можуть зняти кошти, купити їжу тощо. Адже 80% потоку людей на блокпостах перетинають лінію розмежування саме з цією метою” – розповів Андрій Богданович, голова організації. За його словами, центри не працюють: там мало продавців, в багато людей взагалі не знає про їхнє існування. 

Експерти також звернули увагу на низку інших проблем. Зокрема, черги на “нульовому блокпосту”. За їхніми словами, автобусні маршрути треба розділити на два окремі рейси (від Бахмута до КПВВ та від КПВВ до блокпосту першого рубежу), щоб проходження контролю не впливало на їхній рух. Радять вони також збільшити кількість КПВВ та розширити можливості нинішніх, щоб зменшити навантаження.

Окрім цього, фахівці відзначили грубе ставлення з боку персоналу КПВВ.

“Загалом спілкуються ввічливо. Проте, бувають випадки, які не вписуються у жодні рамки. Наприклад одного разу прикордонник порізав шини машині, що була припаркована обабіч дороги“, – розповів Богданович.

Важливим питанням залишається перетин лінії розмежування дітьми. Часто люди не знають, що для в’їзду на територію бойових дій необхідно мати дозвіл обох батьків. Іноді люди виїзджають із зони АТО за продуктами з дитиною, але не можуть повернутися назад через відсутність дозволу. 

Серед інших проблем: хабарництво та замінування узбічь. За результатами спостереження та анкетування 439 людей фахівці підготували рекомендації з покращення роботи контрольних пунктів.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter