Литовський суд хоче почути свідчення Михайла Горбачова

Дата: 17 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Литовський суд викликав як свідка колишнього президента СРСР Михайла Горбачова у справі про події 13 січня 1991 року у Вільнюсі. У той день радянські війська штурмували телевежу і будівлю Комітету радіо і ТБ.

Як передає ВВС Україна, ідею залучити екс-лідера СРСР як свідка висловив син загиблого під час штурму Аполінараса Повілайтіса. Він вважає, що радянський лідер міг знати про те, що військові збираються піти на штурм телецентру, який відстоювали демонстранти, і відкривати вогонь по натовпу.

У цей день у Вільнюсі загинули 14 людей, сотні були поранені. Через це було порушено одну з найбільших в історії литовського правосуддя справу, яку в 2010 році перекваліфікували на військовий злочин.

Як повідомляє Громадське радіо, розслідування у цій справі тривало 25 років. Обвинувальний акт займає 13 томів, всього у справі — 709 томів документів. До справи залучено 65 адвокатів

За тодішньою версією радянської влади, армія атакувала вільнюський телецентр у відповідь на прохання “Комітету національного порятунку” – організації, створеної центральним комітетом Литовської комуністичної партії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter