Лікувати по-українськи: можливий очільник МОЗ заявив про особливості лікування у представників різних рас

Дата: 30 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Радник президента Володимира Зеленського та можливий кандидат на посаду міністра охорони здоров’я Михайло Радуцький вважає, що у представників певних рас існують особливості лікування хвороб.

Своїми думками з цього приводу Радуцький поділився в інтерв’ю виданню “Ваше здоров’я”.

Думку щодо особливостей лікування хвороб у представників різних рас Радуцький озвучив, коли говорив про впровадження в Україні міжнародних клінічних протоколів. 

“До того як їх (протоколи. – Ред.) запроваджувати, потрібно було забезпечити відповідні умови. Хоча, на мою думку, міжнародний клінічний протокол – щось на зразок євроремонту: дуже привабливе й модне, але загальне й таке, що зробити можна на найвищому рівні, а можна й абияк, залежно від статків. Однак лікування пацієнтів – не ремонт. Протоколи інших країн можна брати за основу, але їх обов’язково потрібно адаптувати. Адже, скажімо, генетичні відмінності в перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас визначають і особливості їх лікування. Тому протоколи мають бути тільки національними, написаними українською мовою, затвердженими МОЗ і Мін’юстом, адаптованими”, – сказав Радуцький. 

Згодом слова Радуцького прокоментувала виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

“Генетичні відмінності перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас” – серйозно? Ми вже нагадували народній депутатці Ользі Богомолець, що не буває жодних “імунних потреб нації”, а хвороби не знають національних чи територіальних кордонів. Тому жителі будь-якої країни світу можуть заразитися тим самим вірусом кору, поліомієліту або збудником дифтерії”, – написала вона на своїй сторінці у фейсбуку. 

Також Супрун прокоментувала заяву Радуцького щодо клінічних протоколів. 

“Такі ґайдлайни (набір стандартів та інструкцій. – Ред.) – це універсальні алгоритми для лікарів, як призначати лікування пацієнту. Вони створюються медичною спільнотою на основі багаторічних досліджень та пошуків оптимального шляху лікування. Анатомія для українців, американців чи поляків однакова. Процес перебігу тих чи інших захворювань теж однаковий”, – підсумувала вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter