Лихоліт має нести відповідальність за бандитизм незалежно від заслуг перед Україною – правозахисник

Дата: 04 Липня 2016
A+ A- Підписатися

Люди, винні у бандитизмі і розбої, мають нести відповідальність за такі корисливі злочини незалежно від їх заслуг або не заслуг перед Україною. І незалежно від того, чи є жертва розбою “своєю” або “чужою”.


Про це заявляє у своїй колонці керівник Луганського відділення “Комітету виборців України”, правозахисник Олексій Свєтіков.

Він також докладно описує події, за фактом яких порушено справу проти бійців батальйону “Айдар” Валентина Лихоліта і Ігоря Радченко.

За його словами, вночі 1 серпня 2014 року група озброєних осіб захопила заступника міського голови Володимира Кравченка та разом з ним прибула за місцем проживання Валентина Казакова. Їх обох, а потім ще одного заступника голови, Євгенія Халіна відвезли на базу батальйону “Айдар” в Половинкіно. Кравченко був жорстоко побитий. У всіх трьох відібрали особисті автомобілі, готівкові гроші та інші цінності. На наступний день айдарівці “навідалися” до будинку одного з депутатів міськради, якого теж обвинувачували в “сепаратизмі”. Але того викрадати не стали – “обмежилися” тим, що забрали дорогий автомобіль і 300 тис. грн. готівки, які той мав вдома.

Кравченко і Халіна через пару днів звільнили, попередньо змусивши написати заяви про звільнення з посади заступників голови. Казакова звільнив командир сектору “А” генерал Ігор Воронченко, який прибув для цього в Половинкіно в супроводі військового спецназу. І вже після цього аналогічним чином айдарівці викрали секретаря міськради Андрія Гавриленка – його теж примусили написати заяву про дострокове припинення повноважень. І у нього теж відібрали автомобіль. Схоже, що грабіж був обов’язковою частиною “операцій” айдарівців з затримання “сепарів”.

На думку Светікова, те, що справа дворічної давності дійшла, нарешті, до суду, робить честь правоохоронним органам. Адже в іншому випадку будь-який житель України ризикує тим, що може бути призначений “сепаратистом” людьми, які самі себе призначили “патріотами”. Після чого буде пограбований або убитий.

Нагадаємо, 1 липня стало відомо, що Генпрокуратура повідомила про підозру у вчиненні тяжких та особливо тяжких злочинів двом бійцям батальйону територіальної оборони “Айдар” – Валентину Лихоліту і Ігорю Радченко. Серед підозр на адресу бійців “Айдару” – організація озброєної банди для нападу на окремих осіб, напад з метою заволодіння чужим майном, погроза вбивством і викрадення більше двох осіб.

В цей же день активісти перекрили рух на Хрещатику і принесли намети, вимагаючи змінити запобіжний захід для Лихоліта.

2 липня Апеляційний суд Києва відпустив Лихоліта на поруки народних депутатів – від фракції “Самопоміч” Семена Семенченко та Єгора Соболєва, від “Радикальної партії” Ігоря Мосійчука та Андрія Лозового.

Думка звинувачення змінилася через нову інформацію про те, що Лихоліт має нагороди від президента України.

Обговорюючи можливу статтю звинувачення Лихоліта, Юрій Луценко сказав, що Верховна Рада повинна вирішити, як вивести з-під дії законів тих, хто був змушений поводитися неоднозначно на війні.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter