Латвія визнала депортацію кримських татар геноцидом

Дата: 10 Травня 2019
A+ A- Підписатися

З нагоди 75-річчя депортації кримських татар парламент Латвії ухвалив заяву, в якій визнав примусове переміщення корінного народу Криму в 1944 році геноцидом. 

Про це повідомляє прес-служба сейму Латвії. 

Латвійські парламентарі зазначили, що ціла низка історичних джерел вказують на цілеспрямований геноцид радянської влади проти багатьох народів і етнічних груп, що жили в Радянському Союзі. Зокрема, і проти кримських татар, щоб знищити їхню культуру, соціальний спадок, історичну належність народу до території Кримського півострова та щоб вижити їх з батьківщини.

Сейм країни також нагадав про окупацію Криму, яка сталася п’ять років тому з боку Росії. 

“Сейм засуджує політику Росії щодо продовження пригнічення та насильства проти кримських татар в окупованому Криму”, – йдеться в документі. 

Також латвійські депутати нагадали й про поточну ситуацію на півострові: 

“Ті кримські татари, які відмовляються прийняти російське громадянство і не визнають незаконної анексії Криму, стикаються з дискримінацією. Їм заборонено допуск до освіти, медичних послуг, заборонено використовувати рідну мову, підтримувати традиції і культуру. Немислимо, що кримські татари вже вдруге за 75 років насильно пригнічуються і переслідуються. Історія може повторитися”. 

Латвія закликала міжнародне товариство та інституції відзначити депортацію кримських татар 75 років тому і стежити за сьогоднішніми подіями в Криму.

Як відомо, з 18 до 20 травня 1944 року в Криму тривала депортація кримських татар. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб.  

Читайте докладніше: “Як радянська влада депортувала кримських татар”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter