КЖЕ засудила Сергія Притулу за потурання антисемітизму в ефірі Радіо НВ

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Комісія з журналістської етики оголосила публічний осуд ведучому Радіо НВ Сергію Притулі за те, що він допустив антисемітські висловлювання від одного з додзвонювачів у прямому ефірі своєї програми. 

Про це йдеться в заяві КЖЕ. 

Сергій Притула

Так, інцидент стався ще 10 вересня. Під час прямого ефіру програми “Посеред тижня” на Радіо НВ ввімкнули слухача, який назвав святкування єврейського Нового року Рош га-шана в Умані “шабашем”, а самого цадика Нахмана, головного пророка та засновника брацлавського хасидизму, могила якого в Україні є об’єктом всесвітнього паломництва, – “нациком хацманом”. 

Автора скарги до КЖЕ обурило, що Притула як ведучий не тільки не повідомив слухачів про неприпустимість антисемітських висловлювань, а, навпаки, “вступив зі слухачем у доброзичливу бесіду, з приємною усмішкою повідомивши, що повністю поділяє його емоційне обурення”. 

Під час перевірки КЖЕ дійшла висновку, що  Притула грубо порушив пункт 15 Кодексу етики українського журналіста щодо недискримінації.

Крім того, комісія, з огляду на значний досвід Притули у веденні прямих ефірів, зазначила, що не може розцінювати його дії як несвідомі або спричинені розгубленістю через нову ситуацію.   

Відповідно до етичних стандартів, ведучий прямого ефіру Сергій Притула мав, по-перше, перервати виступ гостя, вказавши йому на неприпустимість образ на національному ґрунті, а по-друге, після виступу гостя звернути увагу авдиторії на те, що відбулося грубе порушення прав людини й що редакція не поділяє таких поглядів, – пояснюють у КЖЕ.   

Хоча ведучий таки перервав виступ гостя ефіру, додають у заяві, Притула, однак, не засудив його висловлювань та не використав можливості відмежуватися від ксенофобських поглядів, а відповів слухачу доброзичливо, з усмішкою, заявивши, що “страшенно радий його чути”. Це могло бути розцінене як підтримка озвучених висловлювань, вважає комісія. 

Тож і Притулі, і Радіо НВ оголосили публічний осуд. 

Після оприлюднення заяви на неї дописом у своєму фейсбуку відреагувала радіостанція:

Радіо НВ засуджує будь-які прояви ксенофобії, нетерпимості та дискримінації та завжди пропагує у своєму ефірі толерантність та інклюзивність. 

У публікації також зауважили, що прямий ефір передбачає, що будь-хто може висловитися, а ведучий зреагував на репліки додзвонювача з іронією, “маючи на увазі те, що в сучасному світі людина з подібним світоглядом – це недолугий атавізм”

Однак помилку на радіостанції визнали й “одразу ж після ефіру провели з ведучим бесіду та роботу щодо уникнення подібних інцидентів у майбутньому”. Номер додзвонювача занесли до чорного списку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter