“КиївПрайд” заявляє, що їхній проєкт на Громадському бюджеті відхилили через неприязнь до ЛГБТ 

Дата: 19 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

ГО “КиївПрайд” заявляє, що їм безпідставно відмовили в підтримці проєкту “Київ – місто гордості” на Громадському бюджеті від КМДА, зокрема, через можливу приховану гомофобну позицію та неприязнь до ЛГБТ з боку комісії.  

Про це йдеться в заяві організації. 

Так, 11 березня “КиївПрайд” опублікував проєкт на сайті ГБ “Київ – місто гордості”, кошти якого мали піти на організацію Маршу рівності у 2021 році та супровідну інформаційну кампанію. 

“22 квітня проєкту надали статус “позитивний висновок”. Перший етап було успішно пройдено, однак за тиждень до початку голосування, 6 серпня, без логічних обґрунтувань несподівано проєкт отримав статус “негативний висновок”, – пишуть у заяві.   

Офіційною підставою для відмови Міської робочої групи стало те, що проведення заходів подібної тематики не передбачено в положенні Департаменту соцполітики КМДА №805, зазначають у зверненні. Хоча, додають, у цьому ж документі сказано, що темою заходів може стати подія щодо соціальної підтримки вразливих верств населення.

Крім того, у відмові зазначили, що кошторисом проєкту не передбачено оплати послуг, пов’язаних з проведенням інформаційних кампаній.

У “КиївПрайді” зауважують, що під час розмови з розпорядником коштів питань до цих статей не було, а серед уже затверджених проєктів є такі, що мають на меті виготовлення відеоматеріалів або брендування:

“Цікаво, що у свій час ГБ виділив кошти на такі проєкти, як “організація фестивалю голубів та кролів”. 

З огляду на це відмову підтримки їхнього проєкту “КиївПрайд” вважає необґрунтованою та неправомірною. У заяві також ідеться, що “під час фінального засідання Громадської бюджетної комісії обговорення проєкту перейшло в суцільну полеміку доцільності фінансування подій тематики ЛГБТ+”.    

Зокрема, “КиївПрайд” наводить такі висловлювання Михайла Лейченка, голови громадської бюджетної комісії:

“У нас є пересторога, наскільки це буде про доступність. Бо фестиваль – це відкрито: приходьте будь-хто, з будь-якими поглядами. А марші – це люди з певними поглядами, люди, які хочуть виділити себе серед інших мас, а інші маси можуть цього не підтримувати, тобто це розпалювання (ворожнечі. –  Ред.) між людьми різних поглядів, і кожного року ми бачимо, що відбувається при таких маршах”; “Як моє, чисто особисте, людське: я ні разу в житті не бачив, хто, чого, кого пригнічував і де в нас прописано в законодавстві про пригнічення ЛГБТ-спільноти. Якщо це не прописано в Конституції або інших законодавчих актах – то це не заборонено”. 

Така позиція голови комісії, на думку “КиївПрайду”, містить прихований гомофобний підтекст і неприязнь до ЛГБТ+-спільноти:  

“Марші – правозахисні події, що закріплено конституційним правом і 39-ю статтею Конституції України. Прайди не про “виділення” серед мас, а про боротьбу за видимість та права людини… У рейтингу захисту прав ЛГБТ в Європі Україна посіла 35-те місце із 49. Вважати, що ЛГБТ+ в Україні не пригнічують, – означає жити в бульбашці”.  

У своїй заяві організація закликає Громадський бюджет Києва, голову КМДА Віталія Кличка, першого заступника голови КМДА Миколу Поворозника звернути увагу на діяльність членів ГБК, МРГ, департаменту суспільних комунікацій і департаменту соціальної політики та вимагає визнати протокол розбіжностей до проєкту №1689 неправомірним та необґрунтованим.  

ZMINA звернулася по коментар до Громадського бюджету Києва та очікує відповіді.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter