В австралійських університетах виявили китайську цензуру – Human Rights Watch

Дата: 30 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Багато китайських студентів, які навчаються в австралійських університетах, створили середовище самоцензури, де викладачі уникають критики комуністичної партії Китаю, а самі вони мовчать, побоюючись переслідування.

Про це заявила міжнародна правозахисна група Human Rights Watch у звіті “Вони не розуміють наш страх”; загалом правозахисники опитали 24 студентів з “демократичними” поглядами, які відвідують австралійські університети, з них 11 – з материкового Китаю, 13 – з Гонконгу, а також 22 академіки.

Джерело: china.cn

Батьків деяких австралійських студентів, які проживають на материковій частині КНР, допитала китайська поліція щодо діяльності їхніх дітей в Австралії, а правоохоронці Гонконгу викликали на допит студента, що повернувся з навчання, і розпитували про його продемократичну діяльність, йдеться в документі.

Ситуація із самоцензурою погіршилася, тому що університети запровадили онлайн-курси через пандемію COVID-19, і китайським студентам доводиться приєднуватися до класу за допомогою китайської системи інтернет-цензури Great Firewall, повідомили в Human Rights Watch. Це поставило під загрозу академічну свободу всіх студентів у класі, вважають правозахисники. Так, в одному з випадків з онлайн-курсу видалили посилання на події на площі Тяньаньмень у 1989 році.

У відповідь на інформацію в доповіді в головному органі сектору вищої освіти континенту Universities Australia заявили, що університети прихильні до академічної свободи та закликають “будь-якого студента чи співробітника йти прямо до свого університету, якщо їх примушують або залякують”, пише Reuters.

Міністр освіти Австралії Алан Тадж заявив, що “будь-яке втручання в наші кампуси з боку іноземних організацій не можна терпіти”. Він також наголосив на тому, що має намір отримати поради щодо цього від парламентського комітету з питань розвідки та безпеки.

Водночас у посольстві Китаю в Канберрі заявили, що “Human Rights Watch перетворилася на політичний інструмент Заходу для нападу та наклепу на країни, що розвиваються; вона завжди упереджено ставиться до Китаю”.

До пандемії COVID-19 40% усіх іноземних студентів в Австралії були з Китаю, або 10% усіх студентів університетів. Майже третина доходів університетського сектору була отримана коштом міжнародних студентських внесків.

Китайські студенти отримували погрози з боку патріотично налаштованих однокурсників-земляків, включно з погрозами викриття адресних даних в інтернеті та повідомлення посольству Китаю про антикитайські погляди студента, заявили в Human Rights Watch. Більш ніж половина з них не повідомляли про це у своїх університетах. Половина науковців, опитаних Human Rights Watch, заявили, що вони пройшли самоцензуру, йдеться у звіті.

Правозахисна група заявила, що хоче, щоб уряд Австралії щороку повідомляв про випадки домагань і цензури, а університети кваліфікували дії студентів, що “повідомляють” про однокурсників або співробітників, як переслідування і це вважалося підставою для притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Гонконгу закрилася єдина продемократична газета Apple Daily, що критикувала комуністичну владу Китаю. 

У день оголошеного закриття газети Департамент національної безпеки поліції Гонконгу заарештував провідного редактора Apple Daily Йонг Чінг Кі за підозрою в “змові з іноземними державами або іноземними силами” в межах місцевого закону про нацбезпеку.

На брифінгу для преси поліція повідомила, що з 2019 року Apple Daily опублікувала понад 30 статей, які закликають країни ввести санкції стосовно Гонконгу та материкового Китаю. Тобто, за словами міністра поліції Гонконгу, газета “використовує журналістику як інструмент для порушення нацбезпеки”.

Багато правозахисних організацій світу висловили обурення згортанням демократії в Гонконгу та закликали звільнити затриманих журналістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter