Китай посилив ретрансляцію російської пропаганди — Репортери без кордонів

Дата: 17 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

З початком широкомасштабної агресії Росії проти України китайські державні ЗМІ посилили ретрансляцію російської дезінформації про вторгнення в Україну.

Про це повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”. 

Джерело: CCTV4

За інформацією правозахисників, з початку нової агресії РФ проти України 24 лютого 2022 року Китай доклав багато зусиль, щоб виглядати нейтральним. Проте державні ЗМІ країни “широко прийняли пропагандистський наратив Кремля, використовуючи такі оманливі терміни, як “спеціальна військова операція” і “криза в Україні”.

“Російська дезінформація про Україну досягла нестерпних висот, і останнє, що потрібно світу, — це посилення цієї брехні через пропагандистську машину Китаю”, — заявив глава бюро Східної Азії RSF Седрік Альвіані.

Він закликав громадськість “ігнорувати повідомлення ЗМІ, контрольованих авторитарними режимами”, і брати інформацію лише з надійних незалежних джерел.

Як приклад використання російських наративів у китайських ЗМІ, RSF наводить поширення заяв російського уряду про нібито фінансування США і розробку біологічної зброї в Україні. Про це говорили в ефірі державної телекомпанії CCTV і на сторінках газет The People’s Daily і Global Times.

Наприкінці лютого 2022 року фейкове повідомлення про те, що президент України Володимир Зеленський втік зі столиці Києва, поширене CCTV, переглянули 510 мільйонів разів на китайській платформі Weibo і відтворили 163 ЗМІ по всій країні.

Щонайменше двічі в період з 4 по 6 квітня CCTV і Global Times ретранслювали необґрунтовані заяви про те, що українці влаштували різанину в Бучі на Київщині, незважаючи на супутникові докази вбивства російськими військами щонайменше 400 мирних жителів, йдеться в повідомленні RSF.

На початку березня акаунти в соціальних мережах китайської міжнародної державної телекомпанії CGTN повторили необґрунтоване звинувачення президента Росії Володимира Путіна в тому, що “українські “неонацисти” відкрили вогонь по китайських студентах”.

Нагадаємо, що Китай посідає 177-те місце зі 180 у Світовому індексі свободи преси RSF. Країна є найбільшим у світі викрадачем журналістів з щонайменше 124 затриманими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter