Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Житомирської області не позбавила права на адвокатську діяльність пропагандистку Тетяну Монтян

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Житомирської області не розглянула скаргу адвоката Іллі Костіна та його колеги щодо позбавлення проросійської пропагандистки Тетяни Монтян права на адвокатську діяльність в Україні. У КДКА не вистачило на це рішення кворуму. 

Про це адвокат Ілля Костін написав на своїй сторінці у фейсбуку. 

Тетяна Монтян. Фото: з відкритих джерел
За його словами, 6 лютого 2023 року він спільно з головою комітету цивільного права Асоціації правників України Романом Титикалом подав скаргу на адвокатку Тетяну Монтян, щоб позбавити її права вести адвокатську діяльність в Україні.
 
“У результаті в кінці року, на другий рік війни, маємо відповідь, що КДКА не може розглянути нашу скаргу, тому що складно зібрати кворум. Продовжують захищати зрадників? Як думаєте?” – написав Ілля Костін. 

Відповідно до протокольного рішення, яке оприлюднив адвокат, дисциплінарні справи щодо Монтян були винесені на розгляд усього складу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Житомирської області, оскільки в скаргах порушується питання про застосування дисциплінарного стягнення до адвоката у вигляді припинення адвокатської діяльності.

“Таке рішення може бути прийняте двома третинами голосів членів дисциплінарної палати від загального складу ДП. Загальний склад ДК КДКА складає дев’ять членів, а 2/3 від загального складу становить шість членів ДП. Із загальної кількості членів ДП один член ДП припинив повноваження, один член ДП призваний до ЗСУ, один член ДП (особа, яка проводить перевірку) в голосування участі не приймає”, – йдеться у відповіді КДКА на скаргу адвокатів. 

Додамо, що комісія витребує від слідчого підрозділу СБУ інформацію для підтвердження відомостей щодо наявності кримінального провадження стосовно Монтян. 

Нагадаємо, Служба безпеки України повідомила про підозру українській адвокатці, прокремлівській пропагандистці Тетяні Монтян, яка публічно виправдовує російську збройну агресію проти України.

СБУ повідомила, що Монтян, яка наразі перебуває на території Росії, бере активну участь в інформаційно-психологічних спецопераціях російських спецслужб. Для цього регулярно виступала на російських телеканалах, де активно закликала до зміни меж державного кордону України та підтримки окупаційних угруповань.

Також пропагандистка масово поширює дезінформацію про ситуацію в Україні через власні канали на ютубі й у телеграмі, які налічують майже пів мільйона підписників.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили їй про підозру за чотирма статтями Кримінального кодексу України:

  • частина 3 статті 109 – “Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади”;
  • частини 1 та 2 статті 110 – “Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України”;
  • частина 1 статті 111-1 – “Колабораційна діяльність”;
  • частина 3 статті 436-2 – “Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників”.

Під час Революції гідності у 2014 році Монтян виступила проти повалення режиму Януковича, називала події на Майдані “олігархічним бунтом”. Згодом почала виступати на проросійських пропагандистських телеканалах.

Регулярно їздила на тимчасово окуповані РФ території Донецької та Луганської областей та закликала до “припинення вогню і перемовин”.

Напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну держава-агресор долучила пропагандистку до засідання Радбезу ООН, присвяченого Мінським угодам. Там Монтян назвала Україну “колонією колективного Заходу” і наголосила на тому, що та не хоче вести діалог із представниками окупованих територій і “вбиває мирне населення Донбасу”.

Після 24 лютого 2022 року відкрито підтримала вторгнення Росії в Україну й продовжує це робити.

Раніше ZMINA повідомляла, що Рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану. 

Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання. 

Із 2017 року громадська ініціатива “Кримська солідарність” задокументувала на українському півострові 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю.

НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни. 

Минулого року есбівці затримали проросійського політика, лідера партії ОПЗЖ Віктора Медведчука. Його підозрювали в державній зраді та розграбуванні національних цінностей.

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter