Куля, яку лікарі дістали з легені активіста Михайлика, досі перебуває в Німеччині

Дата: 14 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Куля, яку в січні минулого року вилучили в Мюнхені з легені одеського активіста Олега Михайлика після замаху на нього, досі перебуває в Німеччині.

Про це йдеться в матеріалі видання ZMINА, опублікованому в “Українській правді”.

 

Про те, що куля, яка є ключовим речовим доказом у розслідуванні замаху на вбивство Михайлика, досі зберігається в криміналістичному центрі “Munich Forensic Institute” розповів “Зміні” сам потерпілий. Через це влітку 2019-го одеські слідчі призупинили розслідування справи.

Центр прав людини ZMINA звернувся із запитом до Посольства Німеччини. Проте там відповіли, що не можуть коментувати цю ситуацію, оскільки “наразі триває розслідування”.

Водночас, за словами Михайлика, ніхто в Німеччині не мав і не має наміру спеціально утримувати кулю в себе.

“Я підтримую контакти з німецькою стороною. За моєю інформацією, банально Генпрокуратура ніяк не може зробити правильний запит у німецьку прокуратуру, щоб кулю та експертизу передали за всіма процесуальними вимогами. Тоді як там усе давно готово. Лише чекають на запит з України, оформлений згідно з міжнародними стандартами”, – розповів Михайлик.

Центр прав людини ZMINA звертався із запитом і до Нацполіції України, і до Генпрокуратури, де просив уточнити більш детально причину відсутності кулі в Україні, а також скільки запитів ГПУ надсилала до Німеччини, щоб урешті отримати цей речовий доказ.

Відповіді від обох відомств надійшли майже тотожні. Їхня суть – не можемо розголошувати матеріали досудового розслідування.

Олег Михайлик разом з адвокатом самі намагалися дізнатися, чи були такі запити до Німеччини взагалі і які саме. Для цього вони хотіли отримати доступ до матеріалів справи. Проте за пів року зробити їм цього не вдалося попри численні спроби.

Нагадаємо, у Михайлика вистрелили в центрі Одеси 22 вересня 2018 року. Він пережив клінічну смерть.

Кулю, яка застрягла в лівій легені, вилучили 11 січня в німецькій клініці. Вона мала довести, чи стріляли в Михайлика саме з тієї зброї, яку вилучили під час затримання у трьох підозрюваних громадян Грузії.

За рік після замаху серед підозрюваних залишається три особи, які перебувають на волі (двоє з них під домашнім арештом).

У червні 2019-го справу замаху на Михайлика повернули з Києва до ГУ Нацполіції в Одеській області. На замовників замаху слідство за дев’ять місяців так і не вийшло.

31 липня слідство в справі замаху на вбивство одеського громадського діяча Олега Михайлика призупинили, аргументуючи відсутністю речового доказу (кулі), без якої “неможливе проведення всіх необхідних судових експертиз”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter