Кубинцям обмежили доступ до низки інтернет-сервісів

Дата: 14 Липня 2021
A+ A- Підписатися

На Кубі обмежили доступ до деяких соціальних мереж та платформ обміну даними, зокрема Facebook, WhatsApp, Instagram, а також Telegram. 

Про це повідомили в компанії NetBlocks, що працює над інтернет-моніторингом. 

Починаючи з 12 липня показники ефективності роботи інтернету підтверджують, що перелічені сервіси стали частково або повністю недоступними. Цілеспрямовані обмеження, як прогнозують фахівці, обмежать потік інформації з острова, де вперше за майже 30 років спалахнули протести. 

Міністр закордонних справ країни Бруно Родрігес, якого цитує Reuters, пов’язав проблеми з перебоями в поданні електроенергії. Відповідаючи на запитання, чи навмисно уряд обмежує інтернет-з’єднання, Родрігес сказав, що ситуація “складна”. 

Водночас правозахисники з міжнародної організації Amnesty International повідомили, що отримують інформацію про самовільні арешти, надмірне застосування сили, зокрема обстріл поліцією демонстрантів, а також довгий список зниклих безвісти. 

“Замість того щоб репресувати населення, кубинська влада зобов’язана захищати його право на мирні демонстрації. Запальна риторика президента Мігеля Діаса-Канеля про “війну” та конфронтацію створює атмосферу насильства щодо тих, хто вимагає підзвітності та реалізації своїх прав людини”, – зазначила директорка Amnesty International у Північній і Південній Америці Еріка Гевара-Росас.

Серед затриманих людей є журналістка Каміла Акоста, яка працювала на острові для іспанської газети. Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес уже виступив із заявою, в якій вимагає негайно звільнити медійницю. 

Нагадаємо, що останні антиурядові акції відбувалися на Кубі ще в 1994 році, але їх швидко придушила влада. Після цього сотні тисяч людей покинули острів на саморобних човнах. 

Фотографія обкладинки: cnn.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter