КСУ визнав неконституційними деякі приписи Господарського процесуального кодексу: що з ними було не так?

Дата: 15 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Другий сенат Конституційного Суду України визнав неконституційними пункт 2 частини другої, частини третьої статті 321 Господарського процесуального кодексу України.

Про це розповіли у Конституційному суді України. 

Будівля Конституційного Суду України. Фото: atlanticcouncil.org

З поданням до суддів зверталось приватне підприємство “Генеральний будівельний менеджмент”.

Норма, яку просили перевірити на відповідність Конституції, обмежувала у часі можливість людини звернутися до Верховного Суду із заявою про перегляд рішень у справі, якщо Європейський суд з прав людини встановив порушення прав заявника. Робити це можна було лише після спливу десятирічного строку з дня набрання законної сили рішеннями національного суду. 

Автори подання до КС наголошували, що це фактично звужує їхнє право на судовий захист, а також порушує принцип юридичної визначеності та “принцип справедливого судового розгляду як складових частин принципу верховенства права”.

У своєму рішенні КС зазначив, між іншим, що, подаючи заяву про перегляд судового рішення у зв’язку з ухваленням рішення ЄСПЛ, людина, на користь якої таке рішення ухвалили, домагається усунення наслідків порушення своїх прав, гарантованих Конвенцією. Водночас норма про десятирічний строк на подання заяви до Верховного Суду ставила людину у залежність від строку розгляду заяви ЄСПЛ, на що вплинути неможливо. 

Нагадаємо, що торік Конституційний Суд визнав незаконними кілька приписів у законі про пенсію. ZMINA пояснювала, що це міняє. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter