КС своїм рішенням перевів суддів “старого” Верховного Суду України до “нового” без конкурсу

Дата: 24 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд ухвалив рішення, яким збільшив усім суддям у відставці розмір довічного грошового забезпечення, а також перевів 12 суддів “старого” Верховного Суду України до “нового” без конкурсу.

Про це повідомили в “Реанімаційному пакеті реформ”. 

Із 2016 року, як нагадали в РПР, відбулися зміни в Конституції, які, зокрема, передбачають перехід  до трирівневої судової системи на чолі з Верховним Судом, який раніше мав назву Верховний Суд України. Своїм рішенням Конституційний Суд постановив, що перейменування Верховного Суду України “не може відбуватися без переведення суддів Верховного Суду України на посади суддів Верховного Суду”.

Таким чином, 12 суддів Верховного Суду України, які не подавалися на конкурс або не пройшли його, переводяться до Верховного Суду після визначення порядку цієї процедури. Активісти зауважують, що це відбудеться, можливо, після спеціального кваліфікаційного оцінювання.

“Можливо, що ці 12 суддів Верховного Суду України наполягатимуть на їх автоматичному включенні до Верховного Суду, посилаючись на тезу КСУ, що “судді Верховного Суду України мають продовжувати здійснювати свої повноваження як судді Верховного Суду”, – розповіли вони.

У “Реанімаційному пакеті реформ” також прогнозують нову хвилю відставок суддів, адже тепер їм не треба проходити кваліфікаційне оцінювання для виходу у відставку з підвищеним розміром довічного грошового забезпечення.

“Це негативно позначиться на своєчасності розгляду справ. Адже суддівські вакансії ще довго не будуть заповнені через відсутність нового складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, формування якої заблокувала Вища рада правосуддя”, – нагадали там. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter