Конституційний Суд поскаржився Зеленському на тиск

Дата: 28 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Конституційний Суд України заявив про тиск, який упродовж декількох місяців відчуває від НАБУ, НАЗК та деяких політиків, а тому попросив повідомити про це президента Володимира Зеленського.

Про це інформує сам КСУ. 

На думку суддів, тиск чинять, щоб зупинити роботу суду. Водночас у КСУ нагадали, що будь-який вплив на них заборонений законом. 

“Попри всі обставини та умови, у яких тривалий час доводиться працювати Конституційному Суду України, незважаючи на звинувачення в упередженості та заангажованості, поширення компрометуючої інформації стосовно професійної діяльності суддів та погрози щодо їх кримінального переслідування, Конституційний Суд України і надалі забезпечуватиме верховенство Конституції України та захист прав людини і громадянина”, – наголосили там. 

Судді також доручили голові Конституційного Суду Олександру Тупицькому повідомити особисто президента Зеленського, голову Верховної Ради Дмитра Разумкова та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про ситуацію, що склалася.

Нагадаємо, що Конституційний Суд скасував кримінальну відповідальність за неправдиве декларування посадовців і депутатів, а також визнав неконституційними повноваження НАЗК. Сумнівним та ризикованим для України назвала рішення представниця парламенту в суді Ольга Совгиря. Антикорупційні активісти та експерти кажуть, що європейські партнери можуть розцінювати рішення як порушення міжнародних зобов’язань, навіть у контексті безвізу. 

Водночас президент уже повідомив, що подасть новий законопроєкт для контролю за деклараціями, якщо систему, яка працює зараз, скасують. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter