Кримський “суд” відхилив апеляцію на продовження арешту фігурантові справи “Хізб ут-Тахрір” Білялу Аділову

Дата: 10 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Так званий “Верховний суд Криму” на закритому засіданні 8 квітня відхилив апеляцію на продовження арешту фігурантові другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Білялу Аділову.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповів адвокат кримчанина Айдер Азаматов.

За його словами, “суддя” не врахувала зауважень захисту щодо умов тримання його клієнта в СІЗО.

“У камері з ним перебувають 17 осіб. Камера площею 30 квадратних метрів. У тій ситуації, в якій зараз є весь світ з цим коронавірусом, з цією пандемією, перебування людини в такому маленькому приміщенні за такої кількості людей становить величезну загрозу людині – загрозу захворіти на цю інфекцію. Про це я сказав судді. Весь світ говорить про те, що потрібно перебувати за 1,5 метра як мінімум”, – розповів захисник.

Азаматов повідомив, що Білял Аділов розповів про смерть одного зі співкамерників, поки він був відсутній у СІЗО, перебуваючи на медичному обстеженні протягом 28 днів.

“Чоловікові було 50 років, як і Білялу Аділову. У нього були проблеми зі здоров’ям, але йому в СІЗО не надавали меддопомоги, незважаючи на його неодноразові звернення”, – сказав Азаматов.

Наразі немає коментарів керівництва сімферопольського СІЗО щодо інформації про смерть ув’язненого.

⚡️«НЕДОПУСТИМО СОДЕРЖАТЬ ЧЕЛОВЕКА В ТАКИХ УСЛОВИЯХ», – адвокат Айдер Азаматов об условиях содержания политзаключённого Биляла АдиловаСегодня, 8 апреля 2020 года, в Верховном суде Крыма, в закрытом судебном заседании была рассмотрена апелляционная жалоба в отношении Адилова Биляла на постановление о продлении меры пресечения (от 15 марта 2020 года) адвоката Тюренковой – основного защитника политзаключённого.Подробнее в комментарии адвоката Айдера Азаматова, представляющего интересы подсудимого на данном судебном заседании.

Опубліковано Крымская солидарность Середа, 8 квітня 2020 р.

 

Нагадаємо, у березні підконтрольний Москві “Київський райсуд Сімферополя” продовжив термін тримання під вартою ще п’ятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Співробітники ФСБ Росії, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2019 року провели в Криму обшуки в будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. В результаті цього силовики затримали 24 активісти та звинуватили в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яка легально діє в Україні, але заборонена в Росії та тимчасово окупованому Криму. Едем Яячиков зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня. Пізніше затримали ще одного підозрюваного Раїма Айвазова.

Раніше представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів “Кримської солідарності” після масових обшуків 27 березня в анексованому Криму. Він закликав водночас до їхнього негайного звільнення з російського СІЗО.

Як відомо, 24 березня низка громадських організацій звернулися до Росії з вимогою скоротити кількість ув’язнених на окупованих територіях України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter