Кримських політв’язнів із Джанкоя направили на примусову психіатричну експертизу

Дата: 26 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кримськотатарських активістів із Джанкоя, політв’язнів Енвера Халіллаєва, Арсена Кашка та імама мечеті в селі Лобаново Вахіда Мустафаєва відправили на примусову судово-психіатричну експертизу до Республіканської клінічної психіатричної лікарні в окупованому Сімферополі.

Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, пише “Кримська солідарність”.

Джерело: “Кримська солідарність”

Він пояснив, що психіатрична експертиза не є обов’язковою процедурою для цієї категорії справ відповідно до кримінально-процесуального законодавства. Тож захисник вважає це способом тиску на заарештованих у політично мотивованих кримінальних справах.

За його словами, передусім ФСБ у справах з тероризму намагається максимально “впхнути” все, що можна, зокрема й такі експертизи, через брак якихось залізних доказів вини обвинувачуваних.

“По-друге, це такий підхід, може хтось захоче «косити» під божевільного, хоча ніколи таких приводів не було. По-третє, це небезпечна тенденція. Сьогодні це просто “накат” практики поміщення людей без законних підстав до психіатричної лікарні, а завтра ніхто не застрахований від застосування медичних препаратів”, – заявив Курбедінов.

Нагадаємо, що рано-вранці 5 березня 2024 року в Бахчисарайському та Джанкойському районах Криму ФСБ РФ провела обшуки у десяти кримських татар. Того ж дня “суд” обрав запобіжний захід чотирьом з них – кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО. Вони пробудуть під арештом до 2 серпня цього року.

Також “суд” відправив до СІЗО затриманих жителів Джанкоя та Джанкойського району – Енвера Халілаєва, Нарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобаново Вахіда Мустафаєва та активіста Арсена Кашку.

Колишнього імама Куртнезирова через численні хвороби відправили під домашній арешт. У чоловіка діагностували гіперінтенсивну хворобу третього ступеня, наслідки цереброваскулярної хвороби – патології, пов’язаної з головним мозком. Він переніс три інсульти й хворіє на цукровий діабет.

Всім десяти арештованим ставлять участь у забороненій на території РФ ісламській партії “Хізб ут-Тахрір”. В Україні й багатьох країнах світу вона діє вільно.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупаційний суд Криму не дозволив фігуранту Джанкойської справи “Хізб ут-Тахрір” Ремзі Куртнезирову виходити з дому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter