Кримському політв’язню Руслану Нагаєву не надають потрібного лікування

Дата: 11 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кримський політв’язень у кримінальній справі “алуштинської групи “Хізб ут-Тахрір” Руслан Нагаєв страждає на високий артеріальний тиск. У в’язниці йому не надають необхідного лікування.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомила його дружина Зарема Нагаєва, яка 13 грудня 2022 року відвідала його у в’язниці міста Верхньоуральська під час тривалого побачення. 

Руслан Нагаєв

Скарг на здоров’я в Нагаєва не було, але, за словами його дружини, у нього підвищений артеріальний тиск, а також погіршився стан зубів. Крім цього, чоловік потребує консультації ревматолога та гастроентеролога.

Зарема, Нагаєва розповіла, що зараз її чоловік намагається триматися – він багато читає та займається спортом.

Як відомо, Руслан Нагаєв вів підприємницьку діяльність в Алушті. Російські силовики затримали його разом з іншими кримськими татарами 10 червня 2019 року в Криму після обшуків у їхніх будинках. Кримських татар звинуватили в належності до ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія називає цю релігійну організацію терористичною. 

Південний окружний військовий суд 16 серпня 2021 року засудив фігурантів “алуштинської справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Нагаєва, Ельдара Кантимірова, Ленура Халілова і Руслана Месутова загалом до 61 року ув’язнення. 

23 вересня 2020 року правозахисний центр “Меморіал” визнав фігурантів цієї справи Ельдара Кантимірова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ленура Халілова політичними ув’язненими та закликав російську владу негайно їх звільнити.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter