Кримському політв’язню Абдуллаєву ще на місяць продовжили утримання в ШІЗО

Дата: 10 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Фігуранту сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Теймуру Абдуллаєву подовжили термін перебування в штрафному ізоляторі (ШІЗО) колонії в Росії до 6 червня.

Про це повідомляє Укрінформ, з посиланням на матір політв’язня Діляру Абдуллаєву.

Теймур Абдуллаєв

“Сьогодні поговорила по “зонателекому” з молодшим своїм сином Теймуром. Тепер йому подовжили термін перебування в ШІЗО на цілий місяць! Виходить, що зробили поспіль два покарання! 15 діб – до 22 травня, і ще 15 діб – по 6 червня. Що ж це за беззаконня?!, –  обурюється жінка.

За її словами, син скаржився на болі в нирках і шлунку.

Там були сильні дощі, а коли дощі, в сирому карцері з бетоном дуже холодно. Зараз він тримає піст (священний місяць Рамадан – ред.), змушений вночі молитися і тоді ж може щось перекусити. На бетоні іноді засинає. Там нічого свого постелити не можна. До речі, роба для ШІЗО часто видається брудна, після іншого ув’язненого”, – пояснює Абдуллаєва.

За її словами, Теймура днями відвідував адвокат, сказав, що той “дуже схуд, запали очі та щоки“.

Політв’язня Теймура Абдуллаєва від початку березня 2020 року практично весь час тримають у штрафному ізоляторі ВК-2 (місто Салават, Башкирія, Росія). У серпні 2020-го його ненадовго переводили в камеру із суворими умовами тримання, в листопаді – грудні  на карантин у зв’язку із захворюванням на COVID-19. Решту часу Абдуллаєв проводить у ШІЗО. У лютому – березні у нього почався гіпертонічний криз, у зв’язку з чим він якийсь час і в ШІЗО перебував на постільному режимі.

Нагадаємо, що адвокат політв’язня Сіяр Панич раніше оголосив про плани надіслати до суду адміністративний позов проти колонії, оскільки установа відмовилася надати йому дані про його підзахисного. За його словами, колонія вже місяць ігнорує його запити про “безпідставність” переведення Абдуллаєва в ШІЗО. Виправна колонія та Федеральна служба виконання покарань також проігнорували запит видання ZMINA про причини поміщення політв’язня в штрафний ізолятор.  

Як відомо, Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону в червні 2019 року ухвалив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Узеїру Абдуллаєву присудили 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов отримав 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов і Айдер Саледінов – по 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 з половиною років колонії. Окрім цього, для нього передбачили адміністративний нагляд строком на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило протест через цей вирок російського суду і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів цієї справи політичними в’язнями.

Фото обкладинки: “Кримська солідарність”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter