Кримського політв’язня Теймура Абдуллаєва помістили до тюремної лікарні з підозрою на туберкульоз. Там він перебуває у штрафному ізоляторі

Дата: 13 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Засуджений у справі “Хізб ут-Тахрір” політв’язень Теймур Абдуллаєв зараз перебуває в лікувальному виправному закладі Салавата. Лікарі колонії скерували його на діагностику інфекційного захворювання – туберкульозу. 

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомив адвокат Едем Семедляєв

Теймур Абдуллаєв

За словами адвоката, до тюремної лікарні російського міста Салавата Теймура Абдуллаєва перевели ще 9 грудня у зв’язку з підозрою на туберкульоз у політв’язня. Чоловікові вже зробили рентген, який не виявив змін у легенях. Наразі він очікує на результати аналізів.

Водночас Теймура Абдуллаєва після прибуття помістили до штрафного ізолятора лікарні з невідомих причин. Зараз добігає кінця термін його санкції. Чи продовжуватиметься вона – невідомо.

Родичі політв’язня пов’язують медичні проблеми Теймура Абдуллаєва з регулярним його поміщенням до штрафного ізолятора колонії.

Нагадаємо, кримських мусульман, рідних братів Узеїра та Теймура Абдуллаєвих російські силовики незаконно заарештували в жовтні 2016 року разом  з іще трьома кримськими татарами за причетність до діяльності ісламської політичної партії “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. У Росії цю релігійну організацію заборонено з 2003 року. Незаконно поширивши на півострові своє кримінальне законодавство, Росія незаконно переслідує там громадян України за цим типом кримінальних справ у межах політично вмотивованого переслідування. 

Російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону оголосив вирок фігурантам сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” у червні 2019 року. Пізніше Верховний суд Росії змінив вирок кримчанам.

Отже, Узеїр Абдуллаєв отримав 12 років і шість місяців ув’язнення, Рустем Ісмаїлов – 13 років і шість місяців, Еміль Джемаденов – 11 років і шість місяців, Айдер Саледінов – 11 років і шість місяців. Теймур Абдуллаєв після перегляду вироку отримав 16 років і шість місяців колонії, водночас для нього передбачено адміністративний нагляд терміном на один рік і чотири місяці.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з цим вироком і закликало посилити санкційний тиск на Росію.

У березні 2020 року сім’ї стало відомо про те, що Теймура Абдуллаєва незаконно етапували до виправної колонії №2 міста Салават Управління Федеральної служби виконання покарань Росії в Башкортостані для відбування покарання. Одразу після прибуття до колонії його відправили до штрафного ізолятора. Кримський татарин перебував у таких умовах більш ніж рік і пов’язує це з відмовою від співпраці зі спецслужбами, які відвідували його вже на території колонії.

1 червня 2021 року російський правозахисник Лев Пономарьов надіслав запит начальнику Управління федеральної служби виконання покарнь Республіки Башкортостан Владиславу Дзюбі. Правозахисник просив надати інформацію про кримськотатарського політв’язня Теймура Абдуллаєва.

У своєму запиті для “Газети регіональних правозахисних організацій” Пономарьов зазначав, що факти можливого порушення прав засуджених у виправних установах є суспільно значущими та мають бути опубліковані. Однак жодної інформації про ситуацію з Абдуллаєвим на сайті Федеральної служби виконання покарань Республіки Башкортостан на той момент не було.

11 червня 2021 року в’язня повернули до загону, але із суворими умовами утримання, повідомляла “Кримській солідарності” його мати Діляра Абдуллаєва. Наприкінці вересня цього року його знову повернули до штрафного ізолятора, до якого протягом одного місяця скеровували ще три рази.

Загалом за осінь минулого року його відправляли до ШІЗО щонайменше п’ять разів. Станом на 2022 рік Теймура Абдуллаєва, як і раніше, регулярно переводять до штрафного ізолятора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter