Кримського політв’язня Ленура Халілова етапували у Владимирський централ

Дата: 21 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Фігуранта алуштинської “справи Хізб ут-Тахрір” 54-річного Ленура Халілова незаконно етапували для відбування терміну покарання у в’язницю Владимирський централ. Там вже відбувають покарання українські політв’язні Олег Приходько, Февзі Сагандзі та Ескандер Абдулганієв.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Ленур Халілов

Це сталося після рішення апеляційного суду, який залишив вирок чинним. 

Нагадаємо, російські силовики затримали кримчан після обшуків 10 червня 2019 року, звинувативши їх у членстві забороненої у Росії та тимчасово окупованій українській території АР Крим “Хізб ут-Тахрір”. Руслана Нагаєва і Ельдара Кантимірова затримали в Алушті, в селі Малий Маяк – Руслана Месутова, у селі Ізобільне – голову місцевої релігійної громади “Алушта” Ленура Халілова.

Окупаційні слідчі вважають, що підсудні були в забороненій ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір” і готували на території Автономної Республіки Крим державний переворот через “тотальну ісламізацію населення”. У своїх доказах вони спиралися на заборонену ісламську літературу, яку вони знайшли під час обшуків, оперативні дані ФСБ й свідчення засекречених свідків “Ібрагімова” і “Бекірова”, які нібито були учасниками цієї організації.

Зброї, планів перевороту та інших доказів підготовки терактів у підсудних під час обшуків не виявили. 

Ми вважаємо вирок незаконним. Людей засудили на великі терміни. Навіть за вбивства такі терміни не дають. Наші підзахисні не впадають у відчай і готові далі виключно мирним шляхом протистояти несправедливості.

Айдер Азаматов, адвокат

Російський суд засудив Ленура Халілова до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з обмеженням свободи на 1 рік після звільнення.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав усіх фігурантів алуштинської “справи “Хізб ут-Тахрір” політв’язнями.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter