Кримського підприємця підозрюють у колабораціонізмі через допомогу в організації псевдореферендумів

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Українські правоохоронці підозрюють власника кримського підприємства у співпраці з Росією та забезпеченні проведення незаконних референдумів на території українського півострова.

Про це повідомляє прес-служба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

За її даними, підозрюваний, достовірно знав про окупацію півострова та заборону займатися будь-якою господарською діяльністю у співпраці з державою-агресором. Однак все ж зареєстрував на території Криму підприємство відповідно до російського законодавства.

Крім того, він відкрив фірму на порталі “державних закупівель”, розуміючи, що кінцевим користувачем послуг будуть бюджетні установи держави-окупанта та її окупаційної адміністрації. Власник компанії уклав контракт з так званою виборчою комісією Республіки Крим на придбання та постачання товарів для забезпечення її діяльності, йдеться у повідомленні прокуратури.

Прокуратура розцінює укладення угоди між підозрюваним та окупаційним незаконним “виборчкомом” на півострові як те, що “матеріально сприяло проведенню так званих місцевих виборів на території Криму та цьогорічного псевдоголосування щодо “входження” Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей до складу РФ”.

За свої послуги підозрюваний отримав кошти з російського бюджету.

Санкція статті передбачає до трьох років позбавлення волі.

Прокуратура АРК та Севастополя не називає імені та прізвища підозрюваного. Чиновник, який не був уповноважений розмовляти з медіа і захотів залишитися анонімним, повідомив Крим.Реалії, що оголошено підозру Дмитру Олександровичу Іванцову (Dmytro Ivantsov, Dmytryi Yvantsov). За даними сервісу перевірки та аналізу російських юридичних осіб і підприємців, Іванцов є керівником ТОВ “Ланта”. Основний вид діяльності цього ТОВ – торгівля оптова книгами, газетами і журналами, паперовими та канцелярськими товарами.

Публічні коментарі Іванцова щодо підозри Прокуратури АРК відсутні.

Нагадаємо, 23 – 27 вересня Росія незаконно провела на тимчасово окупованих українських теренах заходи, які в Кремлі назвали референдумом про приєднання до Росії. Українська влада не визнала ці заходи як референдуми і назвала їх “пропогандистськими шоу”.

За його результатами 30 вересня президент Росії Володимир Путін підписав укази про “приєднання” до РФ (фактично анексії) частково окупованих територій Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей.

Київ заявив, що це голосування не матиме реальних наслідків, а МЗС України закликало міжнародних партнерів засудити наміри Росії щодо проведення “фейкових плебісцитів” на тимчасово окупованих територіях. Заяви про невизнання псевдореферендумів на окупованих територіях України та їх результатів зробили раніше в Європарламенті, Білому домі та НАТО.

Раніше представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що зміни до законодавства про колабораціонізм стосуватимуться підприємців, зокрема, Криму. За її словами, відповідно до цих змін правоохоронні органи переслідуватимуть, до прикладу, тисячі підприємців у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим, які зареєструвалися за російським законодавством та платили там податки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter