Кримські татари систематично переслідуються після анексії Криму – Amnesty International

Дата: 16 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Кримськотатарська громада піддається систематичним переслідуванням з боку російської влади після окупації й незаконної анексії Криму Російською Федерацією.

Про це йдеться в доповіді Міжнародної правозахисної організації Amnesty International “У темряві: цькування інакомислення”, опублікованому 15 грудня і присвяченому порушення прав людини в Криму.

Автори доповіді звертають увагу на репресивну політику, яка використовується російською владою проти кримськотатарського населення та інших інакомислячих протягом 2,5 років контролю над Кримським півостровом.

“Як найбільш помітна і згуртована проти російської окупації група в Криму кримськотатарський народ став мішенню де-факто місцевої і російської влади для хвилі репресій, спрямованих на придушення їх інакомислення”, – сказав Джон Дальхузейн, директор Amnesty International по програмі в Європі й Центральній Азії.

Росія з порушенням міжнародного права ввела своє законодавство на всій території Криму, що дозволило владі переслідувати ключові фігури кримськотатарського народу за сфабрикованими обвинуваченнями в екстремізмі.

Зокрема, в доповіді згадуються переслідувані в суді заступники голови Меджлісу Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров, а також звинувачений у справі “Хізб-ут-Тахрір” правозахисник Емір Усеїн Куку.

Правозахисники також згадують про заборону в’їзду на півострів для голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова і його попередника Мустафи Джемілєва.

Також на півострові був заборонений і сам Меджліс як “екстремістська організація”.

“Якщо спочатку обмежувалося право на свободу слова і мирних зібрань, то сьогодні людей, які намагаються користуватися цими правами, переслідують в рамках кримінальних процедур”, – йдеться в доповіді.

Amnesty International вимагає зняти заборону на діяльність Меджлісу – неформального виконавчого органу кримських татар.

“Як би не підтримували анексію багато жителів півострова, не можна заплющувати очі на те, якою ціною вона обійшлася супротивникам приєднання Криму до Росії”, – заявив директор Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джон Дальхузейн.

Всього на півострові проживає близько 250 тисяч кримських татар, що складає приблизно 13-15% від населення Криму. Меджліс кримських татар був заснований в 1991 році. 26 квітня 2016 року за позовом прокурора Криму Наталії Поклонский Верховний суд Криму визнав Меджліс екстремістською організацією і заборонив його діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter