Кримські абітурієнти можуть вступити до українських ВНЗ у 2023 році – інструкція

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Жителі тимчасово окупованої території (ТОТ) Криму та інших районів України під окупацією можуть вступити до вищих навчальних закладів України у 2023 році.

Про це нагадує Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, оприлюднивши відповідну інструкцію. 

 

Охочим вступити до українських вищих навчальних закладів (ВНЗ) необхідно звернутися до освітніх центрів “Крим-Україна” та “Донбас Україна”, які створюються на базі освітніх закладів. При цьому подати документи до цих центрів можна як особисто, так і дистанційно.

Для вступу необхідно надати:

  • заяву;
  • сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2019–2021 років чи результати національного мультипредметного тесту (за бажанням);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • документ, що посвідчує особу, а за його відсутності – свідоцтво про народження;
  • чотири кольорові фотографії розміром 3×4 см;
  • документ про освіту державного зразка та додаток до нього або довідку про успішне проходження річного оцінювання та державну підсумкову атестацію (у разі віддаленої подачі центр отримує довідку самостійно від закладу проходження тестування/оцінювання).

При цьому у відомстві зазначили, що за дистанційного вступу абітурієнту необхідно буде протягом трьох місяців особисто прибути до ВНЗ для подання оригіналів документів та укладення договору.

Минулого року абітурієнти, які проживали на зайнятих російською армією територіях, або там, де велися бойові дії, могли претендувати на додаткові бюджетні місця так званої “Квоти-2”.

Як відомо, українські правозахисники вказують, що наразі в України досі немає повної стратегії та бачення, як працювати з деокупованими територіями. Правозахисниця Центру громадянської просвіти “Альменда” Валентина Потапова закликала Міносвіти створити Директорат з тимчасово окупованих територій, де б експертні групи напрацьовували бачення та освітні політики для звільнених територій. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter