Кримська прокуратура повідомила про підозру Михайлу Шеремету, командиру незаконного збройного формування “самооборона Криму”

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Командиру “самооборони Криму” Шеремету Михайлу Сергійовичу (Sheremet Mykhailo Serhiiovych, Sheremet Mikhail Sergeevich)  правоохоронці повідомили про підозру в державній зраді та керівництві незаконним збройним формуванням (НЗФ), нападі на підприємства, установи, організації.

Михайло Шеремет

Про це інформує Центр журналістських розслідувань з посиланням на пресслужбу Прокуратури Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Колишній військовослужбовець з досвідом ведення бойових дій Шеремет у лютому 2014 року добровільно очолив незаконне збройне формування “самооборона Криму”, створене під час військової операції РФ із захоплення Кримського півострова під контролем російських спецслужб та Збройних сил РФ.

“Самооборона Криму” мала сприяти вторгненню підрозділів збройних сил та інших силових формувань РФ на суверенну територію України. Вона брала участь у блокуванні та захопленні об’єктів транспортної інфраструктури, військових об’єктів Збройних сил України, органів державної влади, місцевого самоврядування України, підприємств, установ півострова.

До обов’язків Михайла Шеремета, як керівника збройного формування, входило загальне керівництво, планування та координація дій підлеглих бійців.

“26 лютого 2014 року під керівництвом підозрюваного командири рот та бійці НЗФ “Самооборона Криму”, які мали на озброєнні вогнепальну зброю, прибули до будівлі Верховної Ради АР Крим у м. Сімферополі, де проводився мітинг на підтримку територіальної цілісності й недоторканності України. Надалі “командир полку” здійснив розставляння особового складу НЗФ по периметру адміністративної будівлі та прилеглої території. Крім того, “самооборонівці” допомагали силовим структурам РФ у розгоні проукраїнських громадян та захопленні будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим”, – повідомили в прокуратурі.

16 березня 2014 року Шеремет разом з особовим складом НЗФ “Самооборона Криму” організовував охорону та забезпечував проведення на виборчих дільницях м. Сімферополя незаконного “загальнокримського референдуму” щодо входження півострова до складу РФ. 

Також Шеремет систематично виконував накази представників окупаційної влади щодо організації здійснення “самооборонівцями” блокування військових частин ЗСУ, чергувань на блокпостах, захоплення українських військовослужбовців, журналістів та активістів, нападів на підприємства, установи, організації, зокрема Сімферопольський аеропорт, будівлі прокуратури, міліції, служби безпеки АР Крим та інші. У червні 2014 року підозрюваного призначено “радником”, а згодом – заступником  окупаційного “голови АР Крим” Сергія Аксенова

У вересні 2016 року він став депутатом VІІ скликання Держдуми РФ, а 2021 року – отримав мандат депутата VIII скликання. За заслуги перед окупантами нагороджений медаллю “За возвращение Крыма”. 

Михайло Шеремет перебуває під санкціями, зокрема, країн Європейського Союзу, США, Великобританії, Японії. 

Детальні розслідування протиправної діяльності підозрювано слідство використало в матеріалі Центру журналістських розслідувань “Шеремет. Командир “самооборони Аксенова”

Михайлу Шеремету повідомлено про підозру в керівництві не передбаченим законом збройним формуванням, нападі на підприємства, установи, організації (ч. 4 ст. 260 КК України) та державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України).

Санкції цих статей передбачають покарання до 15 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter