Кримська платформа закликала Росію звільнити всіх несправедливо затриманих громадян України

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися
Країни-учасники Кримської платформи закликали Росію дотримуватися своїх зобов’язань у межах міжнародного гуманітарного права, негайно та безумовно звільнити громадян України, несправедливо затриманих і ув’язнених у Криму та на території Росії. 
 
 

У своїй заяві підписанти апелювали до Віденської конвенції. Цей документ наголошує важливості “ефективних міжнародних заходів щодо гарантування та контролю за дотриманням стандартів прав людини… щодо людей, які перебувають під іноземною окупацією, а також ефективного правового захисту проти порушень їхніх прав людини… відповідно до норм прав людини та міжнародного права, зокрема Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 14 серпня 1949 року та інших відповідних норм міжнародного права”.

Учасники Кримської платформи висловили стурбованість посиленням репресивних дій з боку окупаційної влади Російської Федерації, що охоплює порушення прав людини щодо корінного кримськотатарського народу.
 
“Ми не менш стурбовані агресивним нав’язуванням навчання російською мовою, російських навчальних програм та навчальних матеріалів і спробами використання системи освіти для пропаганди служби в збройних чи інших силах РФ серед дітей”, – мовиться в заяві.
 
Крім того, 47 країн засудили тривалу практику незаконного призову жителів Криму до лав Збройних сил Росії та факти їхньої примусової участі в наступальних військових діях РФ проти України.
 
“Ми рішуче засуджуємо рішення Росії щодо проведення часткової мобілізації, яка торкнулася тимчасово контрольованих нею територій України, включно з тимчасово окупованою Автономною Республікою Крим та містом Севастополь, а також є непропорційно спрямованою проти кримських татар”, – заявили країни-учасники Кримської платформи. 
 
Вони також висловили стурбованість численними повідомленнями про примусове переміщення громадян України, зокрема цивільних осіб і військовополонених, у тому числі кримських татар, з південних і східних регіонів України до Криму та Росії.
 

Ми закликаємо Російську Федерацію дотримуватися своїх зобов’язань у межах міжнародного гуманітарного права, негайно та безумовно звільнити громадян України, несправедливо затриманих і ув’язнених у Криму та на території Росії, зокрема Нарімана Джеляла, виконати наказ Міжнародного суду ООН від 2017 року щодо скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та забезпечити повний і безперешкодний доступ до Криму для регіональних і міжнародних моніторингових механізмів.

Кримська платформа
 
Учасники Кримської платформи висловили слова підтримки українському народові та солідарність із тими, “хто залишається в Криму та на інших територіях України, які перебувають під тимчасовим контролем Росії, і, беручи на себе ризик, продовжує виступати проти тимчасової окупації Криму та військової агресії Росії”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter