Кримська платформа має діяти постійно – представник від Латвії в НАТО

Дата: 23 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Співголова Міжпарламентської групи з питань співпраці Україна – НАТО (Латвія) Оярс Калнінс вважає, що задля успіху Кримська платформа має відбуватися регулярно.

Про це він сказав під час першої тематичної панелі, на якій у межах Кримської платформи обговорювали питання деокупації Кримського півострова, передає кореспондент видання ZMINA

На його переконання, майданчик може змінювати формати, але він має бути регулярним, щоб виводити питання протиправної анексії Криму на порядок денний. 

Калнінс переконаний, що одне з питань, яке потрібно нагадувати ЄС та НАТО, – те, що Крим не лише питання України, а якраз міжнародне.

“Це стосується кожного з нас. Особливо коли мої коли мої колеги забувають, ми маємо нагадувати про “боїнг”, який збили над небом України. Скільки громадян ЄС було на борту цього літака? Ми маємо нагадувати про захоплення комерційного літака над Білоруссю. Ця подія вплинула на європейців, які не живуть поруч з кордоном України”, – сказав Оярс Калнінс і закликав до активності всіх учасників Кримської платформи. 

Під час саміту Кримської платформи президент Латвії Егілс Левітс запропонував створити в парламентах країн-учасниць та у міжнародних асоціаціях групи підтримки майданчика з деокупації Криму.

“У нашому парламенті була створена група, що займається підтримкою “Кримської платформи”. Ми пропонуємо іншим парламентам подумати про створення таких самих груп. Ми також вважаємо, що було б доцільно подумати про створення груп підтримки “Кримської платформи” в міжпарламентських і міжнародних асоціаціях. Це сприяло б досягненню цілей платформи і підтримці релевантності питання Криму в міжнародному порядку денному”, – сказав Левітс.

Нагадаємо, 23 серпня відбувається установчий саміт Кримської платформи за участю представників 46 країн та міжнародних організацій, на якій мають підписати фінальну декларацію про невизнання протиправної тимчасової окупації Росією Кримського півострова. До цієї декларації в майбутньому зможуть приєднатися держави, представники яких не приїхали 23 серпня до Києва.

На саміті Кримської платформи заплановано такі панелі:

  • про невизнання спроби анексії Криму;
  • про мілітаризацію Азово-Чорноморського регіону;
  • про шляхи реінтеграції Криму через права людини й сталий розвиток;
  • про відновлення прав кримськотатарського народу.

Кримська платформа охоплюватиме рівні глав держав, парламенту, Кабміну та експертів. Україна сподівається на широку міжнародну координацію та активність у п’яти пріоритетних сферах: політика невизнання, безпека, ефективність санкцій, захист прав людини, подолання негативного впливу тимчасової окупації Криму на економіку і довкілля.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter